17.2 C
Belgrade
18 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
24.05.2024.

Čizkejk sa poširanom kruškom – vaše savršeno parče jeseni!

IZDVAJAMO

 

Jesen je za tople džempere i duge šetnje u parku, nakon čega najviše volimo da ušuškamo na kauču uz omiljeni čaj ili vino, a kako bi užitak bio potpun, volimo da svemu tome dodamo neki lep jesenji desert!

 

 

Danas vam predlažemo da napravite ukusni čizkejk sa poširanim kruškama – elegantan i iznenađujuće lak desert koji je savršen za jesenje uživanje, a budući da je estetski veoma privlačan, možete ga poslužiti i na vašoj sledećoj proslavi!

 

 

Ova poslastica puna je bogatih jesenjih ukusa – kora je napravljena od divno začinjenog i mlevenog spekulus keksa, a tu je i slatki, kremasti fil od rikota sira u koji su uronjene slatke poširane kruške! Ukoliko ste ljubitelj čizkejka, ovo onda je pravi desert kojim želite da se zasladite posle vašeg jesenjeg ručka.

 

 

SASTOJCI: 

Korica

  • 300 g izmrvljenog spekulus keksa Đumbir ugrize kekse, izmrvljene +
  • 120 g rastopljenog neslanog  putera

Poširane kruške

  • 3 kruške, oljuštene
  • 1 litar vode
  • 200 g šećera
  • sveži đumbir
  • štapići cimeta
  • karanfilić (opciono)

Fil

  • 250 g rikota sira
  • 250 g krem sira
  • 250 g slatke pavlake
  • 200 g šećera u prahu (ili prilagodite ukusu)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • kesica želatina

 

 

PRIPREMA:

  1. Napravite koru od sastojaka i ohladite je u frižideru dok pravite fil.
  2. U šerpu dodajte vodu, šećer i bilo koji dodatni začin po želji (komad svežeg đumbira, štapiće cimeta, karanfilića, itd.) i prokuvajte smesu, dodajte kruške i kuvajte oko 10 do 15 min dok malo ne omekšaju i upiju ukuse.
  3. Za fil umutite slatku pavlaku do čvrstih vrhova.
  4. U odvojenu posudu umutite krem sir i rikota sir sa šećerom i vanilom.
  5. U krem sir dodajte umućenu slatku pavlaku.
  6. Rastvorite kesicu želatina u 50ml vode, i ostaviti sa strane da nabubri. Nabubreli želatin zagrejte u mikrotalasnoj na 4-5 sekundi, dodajte ga u fil i dobro promešajte.
  7. Prelijte fil preko korice od keksa.
  8. U fil pažljivo uronite poširane kruške i poravnajte površinski sloj.
  9. Ostavite čizkejk u frižideru da se stegne preko noći.
  10. Poslužite uz čaj ili omijeno vino.

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Celine

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije