Jesen je za tople džempere i duge šetnje u parku, nakon čega najviše volimo da ušuškamo na kauču uz omiljeni čaj ili vino, a kako bi užitak bio potpun, volimo da svemu tome dodamo neki lep jesenji desert!
Danas vam predlažemo da napravite ukusni čizkejk sa poširanim kruškama – elegantan i iznenađujuće lak desert koji je savršen za jesenje uživanje, a budući da je estetski veoma privlačan, možete ga poslužiti i na vašoj sledećoj proslavi!
Ova poslastica puna je bogatih jesenjih ukusa – kora je napravljena od divno začinjenog i mlevenog spekulus keksa, a tu je i slatki, kremasti fil od rikota sira u koji su uronjene slatke poširane kruške! Ukoliko ste ljubitelj čizkejka, ovo onda je pravi desert kojim želite da se zasladite posle vašeg jesenjeg ručka.
SASTOJCI:
Korica
- 300 g izmrvljenog spekulus keksa Đumbir ugrize kekse, izmrvljene +
- 120 g rastopljenog neslanog putera
Poširane kruške
- 3 kruške, oljuštene
- 1 litar vode
- 200 g šećera
- sveži đumbir
- štapići cimeta
- karanfilić (opciono)
Fil
- 250 g rikota sira
- 250 g krem sira
- 250 g slatke pavlake
- 200 g šećera u prahu (ili prilagodite ukusu)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- kesica želatina
PRIPREMA:
- Napravite koru od sastojaka i ohladite je u frižideru dok pravite fil.
- U šerpu dodajte vodu, šećer i bilo koji dodatni začin po želji (komad svežeg đumbira, štapiće cimeta, karanfilića, itd.) i prokuvajte smesu, dodajte kruške i kuvajte oko 10 do 15 min dok malo ne omekšaju i upiju ukuse.
- Za fil umutite slatku pavlaku do čvrstih vrhova.
- U odvojenu posudu umutite krem sir i rikota sir sa šećerom i vanilom.
- U krem sir dodajte umućenu slatku pavlaku.
- Rastvorite kesicu želatina u 50ml vode, i ostaviti sa strane da nabubri. Nabubreli želatin zagrejte u mikrotalasnoj na 4-5 sekundi, dodajte ga u fil i dobro promešajte.
- Prelijte fil preko korice od keksa.
- U fil pažljivo uronite poširane kruške i poravnajte površinski sloj.
- Ostavite čizkejk u frižideru da se stegne preko noći.
- Poslužite uz čaj ili omijeno vino.
Piše: Miona Blagojević
Foto: Celine