Sa svakom novom sezonom, praznici nam otvaraju novu, do sada nepoznatu dimeziju slatkog uživanja! Inspiracije za poslastice nam ni ove zime ne manjka, a više nego ikada privučeni smo neodoljivim, još zdravijim verzijama poslastica koje se jednostavno i brzo pripremaju. Ko je raspoložen za punjene božićne jabuke? Pripremite ih po ovom savršenom receptu i impresionirajte najdraže goste!
Sastojci:
- 4 velike jabuke sa jezgrom
- 4 kašičice neslanog putera
- ¼ šolje iseckanih oraha
- ¼ šolje mešavine suvog grožđa i brusnica
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 3 kašike meda po ukusu
- 2 čašice medovače ili ruma
- sladoled od vanile
Priprema:
Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni.
Izrežite jabuke malim nožem ili jezgrom za jabuke i stavite u veliku staklenu posudu za pečenje.
U maloj činiji pomešajte puter, orahe, cimet, đumbir, muskatni oraščić i zaslađivač po izboru. Napunite jabuke jednakim delovima mešavine putera, oraha i suvog voća.
Sipajte medovaču ili rum na dno posude za pečenje da ne zagori i stavite jabuke u rernu. Pecite 30-40 minuta ili dok jabuke ne omekšaju, podlivajući tečnošću iz tiganja na svakih 15 minuta.
Poslužite jabuke sa prelivom iz posude za pečenje i na vrh stavite kuglu sladoleda. Uživajte!