21.5 C
Belgrade
20.1 C
Zagreb
20 C
Sarajevo
27.04.2024.

Imamo recept za zlatni potaž od slatkog krompira koji će vas grejati ove jeseni!

IZDVAJAMO

 

Večeri postaju sve hladnije, a sve što želimo kada se vratimo kući sa posla je da se ugrejemo uz neku toplu čorbicu ili potaž! Kao uvod u jesenje recepte bogatih ukusa i aroma, za danas smo vam pripremili zlatni potaž od slatkog krompira sa buratom i pestom od žalfije koji će samo jednim zalogajem u vama probuditi onaj osećaj topline i ušuškanosti.  

 

 

Slatki krompir ili batat jedno je od naših omiljenih jesenjih povrća, a pored toga što volimo da ga pripremamo u rerni u vidu pomfrita, batat je neodoljivo kremast i ukusan i u vidu potaža. Dodavanjem pesta od žalfije i kremastog burata sira, ovaj potaž postaje bogat i zdrav obrok u kojem svakodnevno možete uživati.

 

 

SASTOJCI:

Pesto od žalfije:

  • 40 g + 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 40 g svežeg lišća žalfije, iseckanog
  • 70 g kelja, iseckanog
  • 40 g pečenih pistaća
  • 30 g rendanog parmezana
  • so i mlevena crvena paprika

 

Potaž od slatkog krompira: 

  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 ljubičasta luka, tanko isečena
  • 2 kašike svežeg timijana, iseckanog
  • 3 kašike slanog putera
  • 1 l pilećeg ili vegetarijanskog bujona
  • 3-4 komada batata isečenog na kockice
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • 1 prstohvat kajenske paprike, po ukusu
  • so i crni biber
  • 1 konzerva punomasnog kokosovog mleka
  • 250 g burata sira

 

 

PRIPREMA:

  1. Najpre napravite pesto od žalfije: Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Kada ulje zablista, dodajte žalfiju i pržite 2 minuta, dok ne postane mirisno i hrskavo. Sklonite sa vatre.
  2. U blenderu pomešajte preostalu količinu maslinovog ulja, kelj, pistaće i parmezan i sitno sve iseckajte.
  3. Dodajte žalfiju i začinite po ukusu solju i pahuljicama crvene paprike, pulsirajte blender da se sve sjedini.
  4. Napravite potaž: Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Kada ulje zablista, dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta.
  5. Dodajte timijan i puter, kuvajte još 30 sekundi.
  6. Dodajte bujon.
  7. Dodajte slatki krompir, kajensku papriku, muškatni oraščić i prstohvat soli i bibera.
  8. Dovedite supu do ključanja na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite temperaturu na srednju.
  9. Pokrijte i dinstajte 15 do 20 minuta, dok krompir ne omekša.
  10. Koristeći ručni mikser, izmiksajte potaž direktno u loncu dok smesa ne postane glatka.
  11. Dodajte kokosovo mleko i 2 kašike pesta od žalfije, i kuvajte još 5 minuta.
  12. Ako je potaž previše gust, razblažite bujonom.
  13. Za serviranje sipajte potaž u činije. Dodajte malo pesta i burate preko.
  14. Prijatno!

 

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije