Večeri postaju sve hladnije, a sve što želimo kada se vratimo kući sa posla je da se ugrejemo uz neku toplu čorbicu ili potaž! Kao uvod u jesenje recepte bogatih ukusa i aroma, za danas smo vam pripremili zlatni potaž od slatkog krompira sa buratom i pestom od žalfije koji će samo jednim zalogajem u vama probuditi onaj osećaj topline i ušuškanosti.
Slatki krompir ili batat jedno je od naših omiljenih jesenjih povrća, a pored toga što volimo da ga pripremamo u rerni u vidu pomfrita, batat je neodoljivo kremast i ukusan i u vidu potaža. Dodavanjem pesta od žalfije i kremastog burata sira, ovaj potaž postaje bogat i zdrav obrok u kojem svakodnevno možete uživati.
SASTOJCI:
Pesto od žalfije:
- 40 g + 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 40 g svežeg lišća žalfije, iseckanog
- 70 g kelja, iseckanog
- 40 g pečenih pistaća
- 30 g rendanog parmezana
- so i mlevena crvena paprika
Potaž od slatkog krompira:
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 ljubičasta luka, tanko isečena
- 2 kašike svežeg timijana, iseckanog
- 3 kašike slanog putera
- 1 l pilećeg ili vegetarijanskog bujona
- 3-4 komada batata isečenog na kockice
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića
- 1 prstohvat kajenske paprike, po ukusu
- so i crni biber
- 1 konzerva punomasnog kokosovog mleka
- 250 g burata sira
PRIPREMA:
- Najpre napravite pesto od žalfije: Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Kada ulje zablista, dodajte žalfiju i pržite 2 minuta, dok ne postane mirisno i hrskavo. Sklonite sa vatre.
- U blenderu pomešajte preostalu količinu maslinovog ulja, kelj, pistaće i parmezan i sitno sve iseckajte.
- Dodajte žalfiju i začinite po ukusu solju i pahuljicama crvene paprike, pulsirajte blender da se sve sjedini.
- Napravite potaž: Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Kada ulje zablista, dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta.
- Dodajte timijan i puter, kuvajte još 30 sekundi.
- Dodajte bujon.
- Dodajte slatki krompir, kajensku papriku, muškatni oraščić i prstohvat soli i bibera.
- Dovedite supu do ključanja na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite temperaturu na srednju.
- Pokrijte i dinstajte 15 do 20 minuta, dok krompir ne omekša.
- Koristeći ručni mikser, izmiksajte potaž direktno u loncu dok smesa ne postane glatka.
- Dodajte kokosovo mleko i 2 kašike pesta od žalfije, i kuvajte još 5 minuta.
- Ako je potaž previše gust, razblažite bujonom.
- Za serviranje sipajte potaž u činije. Dodajte malo pesta i burate preko.
- Prijatno!
Piše: Miona Blagojević
Foto: Pinterest