7.1 C
Belgrade
6.8 C
Zagreb
5 C
Sarajevo
26.04.2024.

Mini kolač sa jabukama – savršena mera slatkoće za jesenje dane!

IZDVAJAMO

 

Sezona je slatkih i sočnih jabuka, a pored toga što tokom jeseni uživamo u njihovim svežim plodovima, ukus jabuka najviše dolazi do izražaja u pitama sa cimetom i šećerom! Ukoliko tražite jednostavan i brz desert sa jabukama, dok  istovremeno kontrolišete porcije koje pojedete, današnji recept morate isprobati! 

 

 

Priprema je jednostavna i brza, a rezultat je uživanje u toplom desertu iz rerne koji možete poslužiti sa sladoledom od vanile i slanom karamelom na vrhu. Tople jabuke sa cimetom i mrvicama od smeđeg šećera i putera spajaju se u svakom pojedinačnom zalogaju stvarajući harmoniju omiljenih jesenjih ukusa!

 

 

Ukoliko želite da dobijete savršenu mešavinu sočnih, mekih i hrskavih tekstura predlažemo vam da za pripremu koristite čvrste jabuke poput Greni Smit sorte! Odvojite oko 20 minuta za pripremu, plus još 35 minuta za pečenje.

 

 

SASTOJCI:

Sloj od jabuka

  • 1 kašika neslanog putera, rastopljenog
  • 3 velike jabuke, isečene na komade debljine oko 2,5 cm
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/8 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

 

Preliv

  • 130 g smeđeg šećera
  • 130 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • 6 kašika neslanog putera, rastopljenog i malo ohlađenog
  • sladoled od vanile i slana karamela (za serviranje)

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Poređajte 6 okruglih keramičkih posuda za krem brule pleh.
  3. Pripremite sloj od jabuka: Prvo podmažite posude jednom supenom kašikom otopljenog putera.
  4. U velikoj posudi pomešajte jabuke, smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić. Rasporedite  jabuke u 6 posuda.
  5. Napravite preliv od mrvica: Koristite viljušku da pomešate ovaj preliv.
  6. Pomešajte smeđi šećer, brašno, cimet i so u srednjoj posudi. Dodajte otopljeni puter.
  7. Napravite krupne mrvice i nemojte preterano mešati. (Ako se smesa previše meša, pretvoriće se u gustu pastu.)
  8. Ravnomerno pospite preliv, pritiskajući jabuke kako ne bi prelivalo preko posuda.
  9. Pecite oko 30 minuta ili dok se mrvice ne zapeku, a jabuke ne omekšaju.
  10. Izvadite iz rerne i poslužite toplo.
  11. Po želji poslužite sa sladoledom od vanile i sosom od slane karamele.
  12. Uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije