Sezona je slatkih i sočnih jabuka, a pored toga što tokom jeseni uživamo u njihovim svežim plodovima, ukus jabuka najviše dolazi do izražaja u pitama sa cimetom i šećerom! Ukoliko tražite jednostavan i brz desert sa jabukama, dok istovremeno kontrolišete porcije koje pojedete, današnji recept morate isprobati!
Priprema je jednostavna i brza, a rezultat je uživanje u toplom desertu iz rerne koji možete poslužiti sa sladoledom od vanile i slanom karamelom na vrhu. Tople jabuke sa cimetom i mrvicama od smeđeg šećera i putera spajaju se u svakom pojedinačnom zalogaju stvarajući harmoniju omiljenih jesenjih ukusa!
Ukoliko želite da dobijete savršenu mešavinu sočnih, mekih i hrskavih tekstura predlažemo vam da za pripremu koristite čvrste jabuke poput Greni Smit sorte! Odvojite oko 20 minuta za pripremu, plus još 35 minuta za pečenje.
SASTOJCI:
Sloj od jabuka
- 1 kašika neslanog putera, rastopljenog
- 3 velike jabuke, isečene na komade debljine oko 2,5 cm
- 3 kašike smeđeg šećera
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
- 1/8 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Preliv
- 130 g smeđeg šećera
- 130 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- prstohvat soli
- 6 kašika neslanog putera, rastopljenog i malo ohlađenog
- sladoled od vanile i slana karamela (za serviranje)
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Poređajte 6 okruglih keramičkih posuda za krem brule pleh.
- Pripremite sloj od jabuka: Prvo podmažite posude jednom supenom kašikom otopljenog putera.
- U velikoj posudi pomešajte jabuke, smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić. Rasporedite jabuke u 6 posuda.
- Napravite preliv od mrvica: Koristite viljušku da pomešate ovaj preliv.
- Pomešajte smeđi šećer, brašno, cimet i so u srednjoj posudi. Dodajte otopljeni puter.
- Napravite krupne mrvice i nemojte preterano mešati. (Ako se smesa previše meša, pretvoriće se u gustu pastu.)
- Ravnomerno pospite preliv, pritiskajući jabuke kako ne bi prelivalo preko posuda.
- Pecite oko 30 minuta ili dok se mrvice ne zapeku, a jabuke ne omekšaju.
- Izvadite iz rerne i poslužite toplo.
- Po želji poslužite sa sladoledom od vanile i sosom od slane karamele.
- Uživajte!
Piše: Miona Blagojević
Foto: Pinterest