Da li ste ikada probali pečeno grožđe? Ove omiljene plodove rane jeseni lako utkati u slane i slatke recepte, a sam proces pečenja voća pomaže da se iz njega izvuče taman dovoljno prirodne slatkoće.
Iako su savršeno predjelo za proslave i okupljanja, verujte nam na reč kada vam kažemo da vam nije potrebna posebna prilika da ih napravite i isprobate. Čak i ukoliko imate neočekivane goste ili ako ste jednostavno raspoloženi za male i brze večernje zalogaje, sa ovim hrskavo-kremsastim, slatko-slanim krostinima sa pečenim grožđem nikada nećete pogrešiti!
Nadamo se da ćete se sledeći put, dok budete pijuckali svoje omiljeno vino i razmišljali o grickalici koja bi se savršeno uklopila sa njim, setiti ovog recepta!
SASTOJCI:
- 500 g crnog grožđa bez semenki, opranog
- 4-5 kašika maslinovog ulja (podeljeno)
- so i mleveni crni biber po ukusu
- 3 – 4 grančice sveže majčine dušice
- 1 manja vekna bageta
- 150 g svežeg rikota sira
- 150 g maskarpone sira
- 4 kašičice sitno seckane majčine dušice
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 200° C.
- Stavite grožđe na lim za pečenje.
- Prelijte sa 3 kašike maslinovog ulja, dodajte so i biber i grančice majčine dušice.
- Pecite 15-20 minuta dok grožđe ne zamiriše i omekša. Izvadite iz rerne.
- Kada se grožđe malo ohladi, izvadite ga iz peteljki i ostavite sa strane.
- U međuvremenu, isecite hleb na kriške debljine oko 1,5 cm.
- Stavite kriške na pleh i sa obe strane premažite preostalim maslinovim uljem.
- Pecite hleb 5-7 minuta u rerni zagrejanoj na 200° C, dok ne postane zlatan i hrskav.
- U činiji pomešajte rikotu sa maskarponeom i mešajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
- Da biste sastavili krostine, premažite hleb sirom, prelijte pečenim grožđem i začinite solju, biberom i majčinom dušicom.
- Prijatno!
Piše: Miona Blagojević
Foto: Pinterest