21 C
Belgrade
22.7 C
Zagreb
20.5 C
Sarajevo
02.10.2022.

Krostini sa pečenim grožđem – idealan par vašem omiljenom vinu!

IZDVAJAMO

 

Da li ste ikada probali pečeno grožđe? Ove omiljene plodove rane jeseni lako utkati u slane i slatke recepte, a sam proces pečenja voća pomaže da se iz njega izvuče taman dovoljno prirodne slatkoće.

 

 

Iako su savršeno predjelo za proslave i okupljanja, verujte nam na reč kada vam kažemo da vam nije potrebna posebna prilika da ih napravite i isprobate. Čak i ukoliko imate neočekivane goste ili ako ste jednostavno raspoloženi za male i brze večernje zalogaje, sa ovim hrskavo-kremsastim, slatko-slanim krostinima sa pečenim grožđem nikada nećete pogrešiti!

 

 

Nadamo se da ćete se sledeći put, dok budete pijuckali svoje omiljeno vino i razmišljali o grickalici koja bi se savršeno uklopila sa njim, setiti ovog recepta!

 

 

SASTOJCI:

  • 500 g crnog grožđa bez semenki, opranog
  • 4-5 kašika maslinovog ulja (podeljeno)
  • so i mleveni crni biber po ukusu
  • 3 – 4 grančice sveže majčine dušice
  • 1 manja vekna bageta
  • 150 g svežeg rikota sira
  • 150 g maskarpone sira
  • 4 kašičice sitno seckane majčine dušice

 

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na 200° C.
  2. Stavite grožđe na lim za pečenje.
  3. Prelijte sa 3 kašike maslinovog ulja, dodajte so i biber i grančice majčine dušice.
  4. Pecite 15-20 minuta dok grožđe ne zamiriše i omekša. Izvadite iz rerne.
  5. Kada se grožđe malo ohladi, izvadite ga iz peteljki i ostavite sa strane.
  6. U međuvremenu, isecite hleb na kriške debljine oko 1,5 cm.
  7. Stavite kriške na pleh i sa obe strane premažite preostalim maslinovim uljem.
  8. Pecite hleb 5-7 minuta u rerni zagrejanoj na 200° C, dok ne postane zlatan i hrskav.
  9. U činiji pomešajte rikotu sa maskarponeom i mešajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
  10. Da biste sastavili krostine, premažite hleb sirom, prelijte pečenim grožđem i začinite solju, biberom i majčinom dušicom.
  11. Prijatno!

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije