6 C
Belgrade
5.9 C
Zagreb
2.7 C
Sarajevo
26.04.2024.

Domaći sladoled od lavande nikada nije bio ukusniji!

IZDVAJAMO

 

Da li ste nekada probali sladoled od lavande sa Earl Grey čajem? Ukoliko vam ova kombinacija možda zvuči neobično, onda je pravi trenutak da ga isprobate i uverite se u njegovo bogatstvo aroma i punoću ukusa! 

 

 

Da biste napravili ovaj ukusan domaći sladoled nije vam potrebna nikakva oprema niti posebne veštine.  Kremast, sladak, sa cvetnim ukusima, ovaj osvežavajući letnji desert sadrži sladoled od lavande sa Earl Grey čajem i sladoledom od vanile, a jednom kada se sastojci pomešaju i ohlade dobijate ljubičastu poslasticu sa prelepim efektom mermera.

 

 

Earl Grey je crni čaj začinjen koricom bergamot pomorandžom, citrusno voće koje je verovatno hibrid limuna i gorke pomorandže, što ga čini izuzetno aromatičnim i pikantnim. Dodatak ovog voća, odnosno ulja iz njegove kore, čini Earl Grey čaj blago cvetnim, citrusnim i izuzetno mirisnim, a mešanje Earl Grey čaja sa mlekom i vanilom daje potpuno novi nivo ukusa.

 

 

SASTOJCI:

  • 120 ml punomasnog mleka
  • 1 kašičica sušene jestive lavande
  • ljubičasta boja za hranu
  • 1 Earl Grey kesica čaja
  • 1 kašičica paste od zrna vanile ili ekstrakta vanile
  • 500 ml hladne slatke pavlake
  • 350 ml zaslađenog kondenzovanog mleka

 

 

PRIPREMA: 

  1. Sipajte punomasno mleko u malu šerpu na srednjoj vatri. Pustite da provri pa sklonite sa vatre.
  2. Podelite mleko podjednako u dve odvojene činije. Dodajte lavandu i ljubičastu boju za hranu u jednu posudu, a Earl Grey kesicu čaja i vanilu u drugu činiju.
  3. Stavite plastičnu foliju preko svake posude i stavite obe činije u frižider da se potpuno ohlade, oko 2-3 sata. Kada se ohlade, izvadite kesicu čaja iz jedne, a iz druge procedite lavandu.
  4. Dodajte slatku pavlaku u posudu za mešanje i mikserom mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, a zatim pažljivo dodajte zaslađeno kondenzovano mleko.
  5. Zaslađeni šlag podjednako podelite u 2 posebne činije, zatim u jednu posudu sipajte mleko sa infuzijom lavande, a u drugu Earl Grey mleko.
  6. Pažljivo umešajte svako od ovih mleka u šlag, a zatim sipajte svaku od smesa u pleh.
  7. Koristeći nož ili štapić, pomešajte dve mešavine da biste postigli efekat mermera.
  8. Pokrijte i stavite u zamrzivač da se stegne najmanje 6 sati.
  9. Jednom ohlađen sladoled poslužite u činijama ili kornetu!
  10. Uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije