16.8 C
Belgrade
14 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
26.04.2024.

Hrskavi kolač sa jagodama i sladoledom od vanile – osveženje za vrele letnje dane!

IZDVAJAMO

 

Tokom kasnog proleća i ranog leta ne postoji ništa lepše i osvežavajuće od jednostavne i brze poslastice, sa svežim sezonskim bobicama, a baš takav je današnji krambl – mrvičasti desert sa jagodama!

 

 

Napravljen od svežih jagoda natopljenih ukusnim karamelizovanim prelivom, prekriven hrskavim ovsenim mrvicama od cimeta i serviran sa omiljenim sladoledom od vanile, ovaj lagani hrskavi desert sa burbonom savršen je način da uživate u jagodama kojima polako prolazi sezona.

 

SASTOJCI:

  • 1 kg svežih ili smrznutih jagoda, prepolovljenih
  • 150 g gustog džema od jagoda
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašika gustina
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 3 kašike burbona (po želji)
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

 

 

Preliv:

  • 125 g brašna
  • 40 g krupnih ovsenih pahuljica
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 12 kašika hladnog slanog putera, na kockice
  • 4 kašike javorovog sirupa

 

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na 180° C.
  2.  U velikoj činiji pomešajte jagode, džem od jagoda, javorov sirup, gustin, cimet, burbon i vanilu. Rasporedite voće u posudu za pečenje ili u tiganj od livenog gvožđa.
  3. Da biste napravili preliv, pomešajte ovsene pahuljice, brašno, smeđi šećer, cimet i so u činiji. Dodajte 8 kašika putera i isecite puter na suve sastojke pomoću viljuške. Posuti preko voća. Pecite 30 minuta.
  4. Izvadite mrvičastu smesu iz rerne, uklonite foliju i ravnomerno rasporedite 4 kašike putera na vrh. Prelijte javorov sirup preko putera. Pecite još 20-30 minuta. Ako želite dodatno hrskavi preliv, pecite još 1 minut.
  5. Ostavite da se ohladi 20-30 minuta, a zatim poslužite sa sladoledom.

6. Uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije