Tokom kasnog proleća i ranog leta ne postoji ništa lepše i osvežavajuće od jednostavne i brze poslastice, sa svežim sezonskim bobicama, a baš takav je današnji krambl – mrvičasti desert sa jagodama!
Napravljen od svežih jagoda natopljenih ukusnim karamelizovanim prelivom, prekriven hrskavim ovsenim mrvicama od cimeta i serviran sa omiljenim sladoledom od vanile, ovaj lagani hrskavi desert sa burbonom savršen je način da uživate u jagodama kojima polako prolazi sezona.
SASTOJCI:
- 1 kg svežih ili smrznutih jagoda, prepolovljenih
- 150 g gustog džema od jagoda
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašika gustina
- 1/2 kašičice cimeta
- 3 kašike burbona (po želji)
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Preliv:
- 125 g brašna
- 40 g krupnih ovsenih pahuljica
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice soli
- 12 kašika hladnog slanog putera, na kockice
- 4 kašike javorovog sirupa
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 180° C.
- U velikoj činiji pomešajte jagode, džem od jagoda, javorov sirup, gustin, cimet, burbon i vanilu. Rasporedite voće u posudu za pečenje ili u tiganj od livenog gvožđa.
- Da biste napravili preliv, pomešajte ovsene pahuljice, brašno, smeđi šećer, cimet i so u činiji. Dodajte 8 kašika putera i isecite puter na suve sastojke pomoću viljuške. Posuti preko voća. Pecite 30 minuta.
- Izvadite mrvičastu smesu iz rerne, uklonite foliju i ravnomerno rasporedite 4 kašike putera na vrh. Prelijte javorov sirup preko putera. Pecite još 20-30 minuta. Ako želite dodatno hrskavi preliv, pecite još 1 minut.
- Ostavite da se ohladi 20-30 minuta, a zatim poslužite sa sladoledom.
6. Uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest