12 C
Belgrade
15.8 C
Zagreb
10 C
Sarajevo
05.10.2022.

Ovog vrelog majskog dana uživamo u tartu sa borovnicama i sladoledom od vanile!

IZDVAJAMO

 

Prepuni svežih prolećnih ukusa, ove hrskave poslastice od borovnice i limuna sa majčinom dušicom su upravo ono što nam je trenutno potrebno kako bismo zasladili i rashladili ovaj tropski majski dan.

 

 

Napravljen od lisnatog testa, svežeg bobičastog voća, slatkog meda, limuna, majčine dušice i vanile, ovaj slatki i laki tart je više nego ukusnan, neverovatno jednostavan za pripremu, a jednom pripremljen i poslužen sa kuglom sladoleda od vanile učiniće da vaše čulo ukusa eksplodira od kombinacije ukusa i tekstura! Ukoliko želite, uvek možete zameniti borovnice svojim omiljenim bobičastim voćem ili čak koristiti kombinaciju svežih ili smrznutih bobica poput malina, kupina i borovnica!

 

 

SASTOJCI:

  • 400 g svežih ili smrznutih borovnica
  • 1 kašika gustina
  • 50 g meda ili granuliranog šećera
  • 1 kašika limunove kore + 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašika listova sveže majčine dušice ili 2 kašičice sušenog začina
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 list smrznutog lisnatog testa, odmrznut
  • 1 jaje, umućeno
  • krupni šećer, za posipanje
  • sladoled od vanile, za serviranje

 

 

PRIPREMA:

1. Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje.

2. U srednjoj činiji pomešajte borovnice i 1 kašiku gustina. Dodajte med, limunovu koricu, limunov sok, majčinu dušicu i vanilu.

3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvojte lisnato testo do debljine do 1/2 cm. Isecite testo na 4 pravougaonika, stavljajući svaki na pripremljeni pleh.

4. Ravnomerno rasporedite borovnice preko svakog pravougaonika, ostavljajući ivicu od 2 cm. Preklopite ivice nagore i preko borovnica. Ivice testa premažite umućenim jajetom i pospite krupnim šećerom.

5. Ubacite u rernu i pecite 20-25 minuta ili dok ne porumeni.

6. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi i poslužite uz sladoled.

7.Uživajte!

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije