Prepuni svežih prolećnih ukusa, ove hrskave poslastice od borovnice i limuna sa majčinom dušicom su upravo ono što nam je trenutno potrebno kako bismo zasladili i rashladili ovaj tropski majski dan.
Napravljen od lisnatog testa, svežeg bobičastog voća, slatkog meda, limuna, majčine dušice i vanile, ovaj slatki i laki tart je više nego ukusnan, neverovatno jednostavan za pripremu, a jednom pripremljen i poslužen sa kuglom sladoleda od vanile učiniće da vaše čulo ukusa eksplodira od kombinacije ukusa i tekstura! Ukoliko želite, uvek možete zameniti borovnice svojim omiljenim bobičastim voćem ili čak koristiti kombinaciju svežih ili smrznutih bobica poput malina, kupina i borovnica!
SASTOJCI:
- 400 g svežih ili smrznutih borovnica
- 1 kašika gustina
- 50 g meda ili granuliranog šećera
- 1 kašika limunove kore + 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašika listova sveže majčine dušice ili 2 kašičice sušenog začina
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 list smrznutog lisnatog testa, odmrznut
- 1 jaje, umućeno
- krupni šećer, za posipanje
- sladoled od vanile, za serviranje
PRIPREMA:
1. Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje.
2. U srednjoj činiji pomešajte borovnice i 1 kašiku gustina. Dodajte med, limunovu koricu, limunov sok, majčinu dušicu i vanilu.
3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvojte lisnato testo do debljine do 1/2 cm. Isecite testo na 4 pravougaonika, stavljajući svaki na pripremljeni pleh.
4. Ravnomerno rasporedite borovnice preko svakog pravougaonika, ostavljajući ivicu od 2 cm. Preklopite ivice nagore i preko borovnica. Ivice testa premažite umućenim jajetom i pospite krupnim šećerom.
5. Ubacite u rernu i pecite 20-25 minuta ili dok ne porumeni.
6. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi i poslužite uz sladoled.
7.Uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest