18.6 C
Belgrade
15.8 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
01.05.2024.

Zavirite u šarmantnu skandinavsku mezonetu punu karaktera!

IZDVAJAMO

 

Kao stan koji zauzima dva sprata i ima zaseban ulaz, mezoneta predstavlja kuću u većem stambenom kompleksu, a danas vas slikom vodimo u nedavno renovirani dupleks u Geteborgu koji, iako ne velike kvadrature, odiše skandinavskom elegancijom sa puno prirodne svetlosti i karaktera! 

 

 

Apartmansko naselje u kojem se nalazi ovaj dupleks izgrađeno je između 1912-1914, i iako je enterijer prilično moderan, moramo priznati da ima dosta istorijskih karakteristika. Pre nekoliko godina, tokom renoviranja, vlasnici su imali priliku da oporave tavanski prostor zgrade koja se nalazi iznad, te su odlučili da ga preurede u udoban dnevni boravak na prvom spratu i sunčanu terasu.

 

 

Iako ovaj švedski stan nema najpogodniji raspored i impresivne karakteristike, uz pomoć prijatnog dekora i opuštajućih boja, dizajner je uspeo da stvori udoban i primamljiv dom sa preokretom. Nekada je to bilo staro potkrovlje gde su kosi plafoni zauzimali deo prostora, a mali prozori nisu propuštali mnogo svetlosti, međutim autori projekta su kompetentno iskoristili svaki ugao, pretvarajući sve nedostatke enterijera u njegove vrline.

 

 

Prostor u potkrovlju je sada dnevna soba sa više krovnih prozora kako bi soba odisala prirodnom svetlošću. Tople prirodne nijanse dekora važe za skandinavski klasik koji uvek funkcioniše, dok veliki tepih, jastuci i pokrivači dodaju toplinu i udobnost prostoriji.

 

 

Kuhinja, kao centralna prostorija doma, je veoma svetla i mekih boja koje varraju od bež do zelene. Ima prelepe drvene podove, mermernu radnu ploču i dovoljno prostora za veliki trpezarijski sto. Kuhinja izlazi na balkon koji predstavlja drugi spoljni prostor koji je dodatno dragoceno bogatstvo za ovaj stan manjih dimenzija. Sa željom da svaki kutak stana bude iskorišćen, čak ni prostor ispod stepenica nije izgubljen, budući da se ovde nalaze frižider i zamrzivač.

 

 

Spavaća soba je ofarbana u nijansu kajsije roze i u njoj postoji mala niša koja se koristi kao mali kutak za sedenje sa zidnim stolom. Kupatilo je malo, ali zahvaljujući belim pločicama ne deluje skučeno, dok je ovde niša iskoriščena za mašinu za pranje veša sa ormarićima iznad.

 

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije