1.8 C
Belgrade
7.3 C
Zagreb
5.5 C
Sarajevo
19.03.2024.

Planirate putovanje u Tursku? Ovo su znamenitosti koje morate upoznati!

IZDVAJAMO

Republika Turska je moderna zemlja, jednom nogom u Evropi, a drugom na Bliskom istoku. Turska nije samo mistični i grandiozni orijent, već i kulturni centar istorije koja sa nama ima toliko zajedničkih tačaka.

Mnogi turski gradovi su prepuni spektakularnih građevina pa nije lako odgovoriti na pitanje šta prvo posetiti. Pročitajte za koja mesta mislimo da će zagolicati vašu maštu da ovo leto krenete put Turske.

Istanbul – šarenolika ponuda bivšeg glavnog grada

U isto vreme moderan i tradicionalan, Istanbul je grad koji za svačiji ukus ima da ponudi nešto neverovatno. Dobro se pripremite ukoliko ne želite da propustite neke od velelepnih građevina, a ovo su neke koje ni u kom slučaju ne smeju biti zaobiđene.

Aja Sofija – crkva, džamija i muzej

Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti, građevina je u Istanbulu, koja je bila izgrađena kao crkva, zatim preoblikovana u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-delo vizantijske  arhitekture i umetnosti uopšte. Bila je najveća crkva Istočnog Rimskog carstva. Nalazi se u samom središtu trga Sultana Ahmeta, pokraj Plave džamije.

Bajkovita kula usred zaliva

Jedna od interesantnih znamenitosti Istanbula je Djevojačka kula (Kiz Kulesi). Sigurno ste nekada na slikama Istanbula videli i ovu, nekada kulu, a danas svetionik koja se simbolično nalazi na sredini mora. Sa sobom nosi i legendu po kojoj je nastala bajka o Uspavanoj lepotici.

Kapali Čaršija – umetnost turskog cenkanja

Najstariji i najveći pijac na zatvorenom u svetu, takođe poznat kao Veliki bazar, jedan je od najočaravajućih atrakcija u Istanbulu. Sastoji se od velikog lavirinta od 65 krivudavih ulica pretrpanih s više od 4.000 prodavnica, čajdžinica, hamama, džamija i fontana. Fascinantan je doživljaj lutati ulicama bazara, gledati ponuđenu robu ili se cenkati sa trgovcima.

 U blizini možete posetiti i raskošnu Kodža Tepe džamiju koja je najviša džamija u Ankari i jedna od najvećih u svetu. Takođe, ova regija je poznata i po hamamima koji su još u funkciji – Sengul hamam iz šesnaestog veka i Karadžabej hamamiz 1440. godine.

Kemer – Nacionalni park i istorijski lokaliteti

Kemer se nalazi na mediteranskoj obali u šumovitoj dolini okruženoj Taurus planinama. Ukoliko odlučite da vaša destinacija za godišnji odmor bude baš Kemer letovanje na jednom od najlepših mesta smeštenom u oblasti Antalije vas neće razočarati.

Kemer je odličan centar za izlete u druge delove Turske, ukoliko biste želeli da upoznate i druge krajeve, a da se na kraju dana vratite oazi prirode.

Kemer takođe ima nekoliko istorijskih lokaliteta, uključujući ostatke drevnog grada Faselisa, gde je otkrivena čuvena Hadrijanova kapija. Nešto dalje su i gradovi Olimpos i Cirali. Odmaralište je poznato i po rustičnom parku Yoruk u kom se nalaze prelepa šetališta sa pogledom na Gojnuk kanjon i hlad četinara.

Hisar – kula na brdu

Hisar kula je, zapravo, stari grad koji datira još iz perioda hetitske civilizacija. Nalazi se na uzvišenju (brdu Hisar) i vidljiva je iz svih dijelova grada. Pretpostavlja se da je stari grad postojao tri hiljada godina pre nove ere. Spoljašnji zidovi visoki 14 metara izgrađeni su oko 800. godine od strane vizantijskog vladara Mihajla II.

Kapadokija – egzotični oblici reljefa

Kapadokija se nalazi na istoku same Turske, u pokrajini Anadolija. Sam predeo se odlikuje egzotičnim oblicima reljefa, dok se pod zemljom tek krije pravo bogatstvo skrivenih crkava, kuća sa živopisnim materijalima i ikona koje svojom lepotom oduzimaju dah.

Najupečatljiviji su verovatno vilinski dimnjaci ili oblici koje je najlakše opisati kao našu ‚‚Đavolju varoš”, samo daleko veće. Ogromni konusi od tufa su danas mahom preobraćeni u smeštaj za turiste pa ukoliko želite neponovljivo iskustvo boravka u ovakvom mestu rezervišite sebi sobu i na šarenim ćilimima i uz nezaobilaznu nargilu sa jabukom uplovite u toplu kapadokijsku noć.

Turski prirodni fenomen – Pamukale

Pamukale je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelivanjem mineralne vode i taloženjem minerala iz nje.Turisti iz celog sveta dolaze ovde tokom čitave godine tražeći pomoć za svoje zdravstvene probleme u mineralnoj vodi, koju je UNESCO svrstao na svoju listu zaštićene kulturne baštine.

Foto: Getty Images

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije