Ne samo da je njegova rubin crvena boja pravi prizor za oči, već je pikantno sladak i pomalo gorak ukus crvenog grejpfruta potpuno drugačiji od ostalog citrusnog voća, budući da može istovremeno da vas zasladi i osveži!
Nema sumnje da se džin i grejpfrut sjajno kombinuju u koktelima, a to isto važi i za današnji recept za čizkejk! Iako je dodavanje džina u recpet samo opcija, moramo priznati da ovo alkoholno piće zaista oživljava ukus ovog deserta, čineći da posebnim i nesvakidašnjim!
Od cvetne esencije rendane kore grejpfruta, do svežeg soka ovog crvenog citrusa u želatinastom filu, ovaj recept za lagani i osvežavajući čizkejk morate isprobati već danas!
SASTOJCI:
Za koru:
- 200 g mrvljenog keksa
- 100 g slanog putera, otopljenog
Za fil:
- 150 ml sveže ceđenog soka od grejpfruta
- 1 ½ kašike želatina
- 3 kašike džina
- 375 g krem sira na sobnoj temperaturi
- 2 kašike sitno rendane korice grejpfruta
- 30 g prosejanog šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
Za žele fil:
- 200 ml sveže ceđenog soka od grejpfruta
- 1 ½ kašike želatina
- 3 kašike šećera
- 3 kašike džina
- nekoliko kriški grejpfruta za dekoraciju
PRIPREMA:
- Podnožje i stranice pleha sa dnom prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180°C.
- U posudu pomešajte mrvljeni keks i otopljeni puter. Utisnite smešu u pripremljeni pleh i dobro pritisnite. Pecite šest minuta, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.
- Da biste napravili fil, u malu činiju sipajte dve supene kašike soka od grejpfruta, pospite želatin i ostavite da deluje pet minuta.
- Preostali sok od grejpfruta, šećer i džin sipajte u malu šerpu i zagrejte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. Pojačajte vatru i ostavite mešavinu da se krčka 4-5 minuta dok ne dobije izgled sirupa. Sklonite sa vatre i pomešajte sa želatin smesom. Ostavite sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Stavite krem sir i koricu grejpfruta u činiju. Umutite mikserom dok ne postane glatka i kremasta. Dodajte šećer u prahu i dobro promešajte. Postepeno i lagano dodajte ohlađeni sirup od grejpfruta i džina neprestano mešajući.
- U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku dok ne dobijete meke vrhove. Nežno umešajte u mešavinu krem sira dok se ne sjedini. Ovo prelijte preko ohlađene podloge od keksa i ostavite u frižideru najmanje tri sata.
- Da biste napravili žele preliv, stavite 2 kašike soka od grejpfruta u malu činiju i pospite želatinom. Ostavite da se razloži pet minuta. Preostali sok, šećer i džin stavite u malu šerpu i zagrejte na srednjoj vatri, mešajući da se šećer rastvori.
- Nastavite da zagrevate dok smeša ne proključa, a zatim sklonite sa vatre i umešajte želatinsku smešu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kada se sloj čizkejka stegne, nežno sipajte hladan žele na vrh. Ostavite u frižideru još najmanje 3 sata pre serviranja.
- Dekorišite kriškama grejpfruta!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest