25.8 C
Belgrade
24.8 C
Zagreb
23.8 C
Sarajevo
28.04.2024.

Dan žena nije jedini dan za osnaživanje i poštovanje prava žena

IZDVAJAMO

Prema napisima medija, koje potvrđuju i poreski savetnici, sve manje poslodavaca obeležava Međunarodi dan žena 8. mart  i uručuje poklone svojim zaposlenima tim povodom. Ali, pojedina preduzeća ne samo da obeležavaju ovaj dan, već osnaživanje i prava žena integrišu u svoju poslovnu politiku, a to konkretnim primerima potvrđuju i njihovi zaposleni. 

SDPS d.o.o, preduzeće koje zapošljava 80% osoba sa invaliditetom, kako kaže direktor Predrag Bubalo, u osnovi svoje poslovne politike ima poštovanje specifičnosti svakog zaposlenog i uloge žena u stvaranju kako poslovnog uspeha, tako i socijalne senzitivnosti kolektiva. SDPS inače posluje 9 godina, nudi širok izbor proizvoda i usluga koji imaju primenu u kancelarijskom poslovanju, trgovini, turizmu, industriji, poljoprivredi i domaćinstvu, a trenutno ima 47 zaposlenih, od kojih su 22 žene, među kojima kojima 13 ima neku vrstu invaliditeta.

Predrag Bubalo

“Za nas je fokus obeležavanja 8. marta na poštovanju prava svih žena, a posebno žena sa invaliditetom, majki koje samostalno obavljaju roditeljsku dužnost, kao i samohranih majki i onih koje  imaju decu sa smetnjama u razvoju. Dan žena ima poseban opštedruštveni značaj i cilj, a često se zaboravlja da je inicijalno vezan za radna prava i pravo glasa žena, to jest dan kada je 1908.godine oko 15 hiljada žena izašlo na ulice Njujorka zahtevajući kraće radno vreme, veću platu i pravo glasa, kaže Bubalo, koji sa partnerima vodi preduzeće koje zbog toga što zapošljava 80% osoba sa invaliditetom spada u kategoriju preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Među ženama zaposlenim u SDPS d.o.o, funkciju direktora finansija obavlja Marija Marjanović, majka blizanaca od 13 godina. Ona ne spada u osobe sa invaliditetom, ali samostalno obavlja roditeljsku dužnost, a njena ćerka Teodora ima Daunov sindrom.

“Poslednjih 25 godina sam radila uglavnom u velikim koroporacijama i finansijskim institucijama. Možda nisam imala sreće, ali moje iskusvo je da u većini preduzeća u Srbiji postoji bazično, ali ne i suštinsko razmevanje za specifičnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji sa decom sa smetnjama u razvoju. Imam utisak da iza svega stoji strah poslodavaca, kao i većine ljudi u Srbiji, od nepoznatog i da ih to sprečava da sa razumevanjem pristupe ovoj situaciji,” objašnjava Marjanović. 

Marija Marjanović

Marija Marjanović dodaje da roditeljstvo u slučaju dece sa smetnjama u razvoju podrazumeva odsustvovanja koja nisu uobičajena za ostale roditelje i ne uklapaju se u šemu standardnih bolovanja i 20 dana godišnjeg odomora. Kao aktivistkinja internacionalne organizacije Best Buddies, koja je posvećena ukidanju socijalne, fizičke i ekonomske izolacije za ljude sa intelektualnim i fizičkim poteškoćama u razvoju, ona se uverila da njeno iskustvo nije usamljeno, što potvrđuje i činjenica da 80 do 90 odsto roditelja koji imaju decu sa poteškoćama upravo iz tih razloga ne radi.

“U SDPS-u sam dobila razumevanje za moju porodičnu situaciju, slobodne dane koji se ne odobijaju od godišnjeg odmora, mogućnost da kada god je to potrebno radim od kuće, pa čak i da na posao dovedem Teodoru,” ističe Marija i naglašava da sada radi u firmi koja stavlja porodicu na prvo mesto, sa podrazumevanjem da će se posao završiti u roku i maksimalno profesionalno.

U Srbiji inače ima oko 60 firmi koje pripadaju kategoriji preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Poslujući i sarađujući sa preduzećima iz ove kategorije druge firme mogu ostvariti uštedu u poslovanju na osnovu regulative u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom koja postoji od 2009.godine.

“Nažalost ova praksa i zakonska mogućnost je malo promovisana u javnosti iako donosi niz benefita, pre svega uštedu i profesionalno obavljen posao. Uz to, veći broj ovakvih saradnji doprineo bi većem zapošljavanju osoba sa invaliditetom, smanjenju socijalnih izdvajanja države i predrasuda o radnoj sposobnosti osoba sa invaliditetom i unapređenju položaja osoba koje pripadaju socijalno osetljivim grupama građana,” zaključuje Bubalo. 

Foto: SDPS

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije