13.7 C
Belgrade
9.6 C
Zagreb
4 C
Sarajevo
28.04.2024.

Upoznajte čokoladnu fokaču – vaš novi omiljeni slatki greh!

IZDVAJAMO

U pripremi ovog tradicionalno slanog mediteranskog peciva, čokoladna fokača predstavlja jedinstveni gastronomski preokret, a njen ukus savršeno kombinuje omiljenu čokoladnu slast sa rustičnom teksturom hrskavog testa.

Bez obzira da li je servirate kao desert ili dekadentnu užinu, ova delicija će sigurno osvojiti čula i zadovoljiti vašu želju za divnom fuzijom hleba i čokolade! Za pripremu ovog neodoljivog mekog peciva biće vam potrebno:

  • 2 šolje vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 3 šolje brašna za hleb
  • ½ šolje kakao praha
  • ¼ šolje (50 g) prah šećera
  • ½ kašičice soli
  • 7 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 200g komadića poluslatke čokolade

U maloj posudi pomešajte vodu i kvasac. Ostavite mešavinu da odstoji 5 minuta. U posebnoj velikoj posudi umutite brašno, kakao prah, šećer i so.

U mešavinu brašna dodajte kvasac pomešan sa 3 kašike maslinovog ulja. Sjedinite ove sastojke pa dodajte testu ½ količine komadića čokolade. Prebacite testo u čistu, podmazanu posudu i poklopite. Ostavite da odstoji na toplom mestu oko sat vremena.

Zagrejte rernu na 220 °C. Sipajte 3 kašike maslinovog ulja u veliki podmazan pleh prečnika od 30cm. Naraslo testo prebacite u pripremljeni pleh i prelijte preostalom kašikom ulja. Razvucite testo do ivica i prstima napravite rupice u testu. Po vrhu testa ravnomerno pospite preostale komadiće čokolade. Pecite 20-25 minuta. Pustite da se hleb ohladi pre rezanja i serviranja. Prijatno!

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije