24.4 C
Belgrade
24.5 C
Zagreb
25 C
Sarajevo
28.04.2024.

Šarmantni minimalizam i novo iskustvo električne gradske vožnje: ovako izgledaju novi MINI Cooper i Mini Countryman!

IZDVAJAMO

Mini iz BMW ere može se okarakterisati na puno načina, ali nikada kao još jedan ‘’mali automobil’’.

Sa automobilima koji su se decenijama povećavali u cilju veće bezbednosti, originalni ‘novi’ Mini iz 2000. lepo se uklapao u ono što se do tada smatralo kompaktnim gradskim automobilom, a danas je originalni i vanvremenski dizajn Minija u novoj Cooper i Countryman formi doživeo je svoju petu generaciju predstavljenu uoči minhenskog Međunarodnog sajma automobila IAA 2023.

Oba automobila dostupna su u potpuno električnim verzijama, što je poslednja inovacija za Countryman model, a, ovoga puta, prepoznaju se i po nešto skromnijem i jednostavnijem dizajnerskom narativu.

Novi Mini Cooper prepoznaje se po harizmatičnoj jednostavnosti oličenoj u glatkim površinama i unapređenoj integrisanosti elemenata kao što je položaj zadnjih svetala vozila. Cooper nam ponovo dolazi sa dvoje vrata visokih specifikacija, dok se kod oba modela susrećemo sa enterijerom kojim dominira kružni informacioni touch screen ekran prečnika od čak 24cm.

Pored tehnološke nadgradnje koju deli sa Cooper modelom, Mini Countryman je značajno dobio na dimenzijama, a kao posebne performanse treba dodati i integrisanu poluautomatizovanu vožnju drugog nivoa, kao i sofisticirane mogućnosti samostalnog parkiranja.

Iako će oba modela biti dostupna sa tradicionalnim motorom, Mini ne prestaje da unapređuje mogućnosti svojih električnih vozila. Električni Countryman će od sada imati domet od oko 460km, dok manji Cooper ima 305 km u ‘E’ trim i 402 km u ‘SE’, oba značajna poboljšanja u odnosu na trenutni domet Mini Electric-a od 233 km.

Oba Mini vozila pojaviće se na tržištu sledeće godine sa očekivanim cenama od oko 35.000 evra za Mini Cooper i nešto više od 33.000 evra za Countryman model.

 

Foto: Mini.co.uk

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije