17.2 C
Belgrade
18 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
24.05.2024.

Kolačići od limuna kakve do sada niste probali!

IZDVAJAMO

Kada vam život da limun, napravite limunadu i najukusnije kolačiće!

Pred vama je recept za najukusnije limun kolačiće, one koji topeći se pod nepcima popravljaju raspoloženje i osvajaju čula najnežnijim ukusom.

Za pripremu 20 kolačića biće vam potrebno:

Za testo:

  • 280 g višenamenskog brašna
  • 150 g neslanog putera, odstajalog na sobnoj temperaturi i isečenog na kockice
  • 100 g šećera
  • 10 g mlevenog đumbira
  • 5 g mlevenog cimeta
  • 1 veliko jaje
  • šećer u prahu za prosejanje preko kolačića po izboru

Za limun fil:

  • 2 žumanceta 
  • 80g šećera
  • kora od jednog limuna
  • 50m limunovog soka (2 limuna)
  • 1/2 kašičice soli
  • 50g maslaca
  • Prstohvat soli

U posudi za kuvanje sa duplim dnom istopite maslac i lagano pomešajte są umućenim žumancima, šećerom i ostalim sastojcima. Mešajte keramičkom kašikom, dok smesa ne dobije ujednačenu kremastu teksturu. Ostavite krem da se ohladi na dva sata kako biste ga pripremili za filovanje.

 

Zagrejte rernu 180°C. Obložite pleh papirom za pečenje i ostavite po strani. Pomešajte brašno, đumbir i cimet u maloj posudi i ostavite na stranu. Pomešajte puter i šećer u veliku posudu i mutite mikserom podešenim na srednju brzinu oko 2 minuta, sve dok smesa ne postane kremasta. Dodajte jaje i dobro promešajte, a potom smesi dodajte mešavinu brašna i lagano sjedinite testo, bez preteranog mešanja.

Podelite testo na 20 jednakih komada. Koristeći poleđinu zaobljene kafene kašičice veličine pritisnite u sredinu testa kako biste napravili udubljenje.

Pecite oko 12 minuta ili dok ivice ne dobiju zlatnosmeđe boje. Trudite se da ne prepečete kolačiće, kako bi ostali mekani i izdašni. Kada ivice postanu zlatnosmeđe boje, a sredina kolačića ostane još mekana, izvadite ih iz rerne. Napunite udubljenje kolačića sa polovinom kašičice limun fila. Fil će se stegnuti dok se kolačići hlade na plehu.

Ohlađene kolačiće lagano pospite šećerom u prahu. Servirajte i uživajte!

Foto: Imaginarijum

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije