6 C
Belgrade
4.1 C
Zagreb
5 C
Sarajevo
03.12.2022.

Jesen ima ukus sočnih jabuka prelivenih karamelom i čokoladom!

IZDVAJAMO

 

Da li su jabuke u karameli bile i vaš omiljeni slatkiš iz detinjstva? Ne samo da su  karamel jabuke slatke i zabavne, već su možda jedna od najukusnijih poslastica koje nas asociraju na jesen! 

 

 

Hrskave jesenje jabuke umočene u domaću karamelu i čokoladu spremaju se neverovatno lako, dokle god pažljivo pratite uputstva prilikom pripreme delikatnog karamel sosa. Kako bi karamel sos dostigao savršenu temperaturu, jako je važno da prilikom pripreme posedujete kuhinjski termometar.

 

 

Jednostavan recept za karamel sos obogatili smo sajderom od jabuke, medom i burbonom, a za dekoraciju smo iskoristili suve grančice što ovaj desert čini savršenim za predstojeću Noć veštica!

 

 

Predlažemo vam da zasladite najstrašniji dan u godini poslasticom koja savršeno spaja osvežavajući ukus jabuka i slasni preliv od karamele i čokolade!

 

 

SASTOJCI:

  • 6-8 hrskavih jabuka
  • 250 g sajdera od jabuke
  • 250 g slatke pavlake
  • 500 g smeđeg šećera
  • 170 g meda
  • 4 kašike slanog putera na sobnoj temperaturi
  • 2 kašike burbona (opciono)
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 100 g crne čokolade, otopljene

 

PRIPREMA:

  1. U jabuke ubacite drvene grančice. Obložite lim za pečenje papirom.
  2. U velikoj šerpi pomešajte sajder, slatku pavlaku, šećer i med. Dovedite do ključanja na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući dok smeša ne dostigne 115°C na termometru (oko 12-14 minuta).
  3. Sklonite sa vatre i pažljivo dodajte puter, burbon i vanilu.
  4. Vratite sos na jaku vatru i zagrejte smešu na 120°C. Uklonite sa vatre.
  5. Veoma pažljivo prebacite karamel u posudu otpornu na toplotu i ostavite da odstoji 2-3 minuta.
  6. Zavrtite jabuke u karamel sos, pustite da višak karamele iscuri.
  7. Stavite svaku jabuku na pripremljeni pleh za pečenje. Ponovite postupak sa preostalim jabukama.
  8. Ostavite karamel jabuke oko 15-30 minuta u frižideru ili na pultu da se malo ohlade, a zatim svaku jabuku prelijte otopljenom čokoladom.
  9. Po želji na jabuke dodajte krupnu morsku so!
  10. Poslužite i uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije