12.5 C
Belgrade
9.4 C
Zagreb
4 C
Sarajevo
26.04.2024.

Ova britanska umetnica preispituje snagu i ranjivost kroz svoje jedinstvene skulpture!

IZDVAJAMO

 

Za Zoë Buckman, umetnost je oduvek išla ruku pod ruku sa aktivizmom a kroz svoj rad ova umetnica nastoji da ženska pitanja postanu pitanja društva. Jedan od njenih najpoznatijih radova, koji ste verovatno imali prilike da vidite na Instagramu, je bela neonska materica sa bokserskim rukavicama koje simbolišu jajnike.

 

 

Umetnica je od malena naučena da veruje da, šta god da odluči da radi, to mora na neki način biti društveno angažovano, a umetnost je uvek videla kao sredstvo za diskusiju o feminističkim temama.

 

 

Bokserske rukavice uglavnom asociraju na muževnost, takmičenje i agresiju, ali Zoë Buckman svojom serijom skulptura kombinovanih medija i vezenih tekstilnih komada želi da nas ubedi u suprotno. Uzimajući feministički i aktivistički pristup suprotstavljanju predubeđenjima o rodu, traumi i bezbednosti, umetnica se zainteresovala za simboličku dvojnost rukavica, kako u načinu na koji su napravljene tako i u upotrebi. Ponekad namotane poput grozdova osušenog cveća, a ponekad delikatno balansirane jedna na drugu, rukavice nas teraju da postavilo sebi pitanje se da li se međusobno drže ili ruše.

 

 

Poslednjih nekoliko godina, njene skulpture od rukavica bile su centralna tačka za brojna dela koja istražuju odnos između snage i ranjivosti. Umetnica obmotava svaku rukavicu u tkanine kao što su stolnjaci, krpe za sudove ili haljine, a zatim ih kači u grozdove pomoću traka pričvršćenih za metalne lance. Postavljene na visini vreće za udaranje, one izazivaju napetost između osećanja neprijateljstva i podrške, ističući veze i kontraste između mesta gde ljudi ispoljavaju intenzivnu energiju i silu, kao što su teretane, i mesta koja su povezana sa mirom i bezbednošću, kao što je dom.

 

 

Ovim instalacijama umetnica se osvrće na temu društvenih konstrukcija koje žene drže ukočenim ili sputanim, okovane idejama čednosti, savršenstva i čistote. Zoë je počela da kupuje polovne venčanice, koje bi isekla i prišila na bokserske rukavice.

 

 

Umetnica se oduvek snažno zalagala za prava žena na abortus i telesnu autonomiju, a njene ostale radove možete pogledati na zvaničnom sajtu kao i na Instagram profilu.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Zoë Buckman

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije