22.2 C
Belgrade
24.3 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
30.04.2024.

Ova puter pita sa višnjama je najslađi praznični vremeplov!

IZDVAJAMO

Pripremiti neke od dobrih starih poslastica koje mirišu na bezbrižnost i dečiju radost jedan je od naših planova za predstojeće praznike. Da li ste sa nama? 

Ukoliko igrate u našem kulinarskom timu, pred vama je neodoljiv recept za puter pitu sa višnjama koja će vas svojim ukusom i teksturom nepogrešivo odvesti u najlepše i najsigurnije mesto vašeg detinjstva. Pratite naš recept i krenite na slatko i nostalgično putovanje!

Sastojci za koru

  • 300 grama višenamenskog brašna
  • ½ kašičice soli
  • 280 grama neslanog putera, ohlađenog i isečenog na kockice
  • do ½ šolje ledene vode
  • 1 jaje

Sastojci za fil

  • 1 kg odmrznutih višanja bez koštica
  • 200 grama prah šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 25 grama kukuruznog škroba
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • + 15 grama neslanog putera, ohlađenog i isečenog na kockice
  • 1 kašika šećera za posipanje kore.

Priprema testa

Pomešajte brašno, šećer i so i sjedinite. Dodajte ohlađeni puter i mutite dok se ne formira sjedinjena smesa sa gromuljicama veličine zrna graška. Polako dolivajte kašiku po kašiku. Kada primetite da testo postaje kompaktno, sipajte ga na pobrašnjenu površinu i završite sa mešenjem pobrašnjenim rukama.Formirajte veliku kuglu testa, a zatim podelite nadve lopte. Svaku loptu. spljoštite u disk, pokrijte i stavite u frižider 1 sat pre nego što razvaljate testo.

Priprema fila

U srednjoj posudi pomešajte trešnje bez koštica, šećer i limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri dok trešnje ne puste sok.Pomešajte kukuruzni skrob sa 2 kašike vode u posudi. U kuvane višnje umešajte otopljeni kukuruzni skrob i nastavite da kuvate dok se fil ne zgusne, oko 3-5 minuta. Uklonite fil sa vatre i umešajte ekstrakt. Pustite da se fil od višanja ohladi pre nego što sastavite pitu.

Priprema pite

Zagrejte rernu na 220ºC. Na pobrašnjenoj površini razvucite jedan od ohlađenih diskova za pitu do kruga prečnika 30cm. Prebacite u pleh za pitu od 20-22cm pažljivo utisnite u dno i strane tepsije. Sipajte fil u koru, ravnomerno ga razmazujući špatulom. Zatim ga premažite kockicama hladnog putera. Razvucite drugi disk u krug od 30cm prečnika i koristeći oštar nož ili rezač za picu isecite deset traka širine 6-7cm. Poređajte trake na fil, formirajući rešetku. Premažite koru sa umućenim jajetom, pa pospite 1 kašikom šećera.Pecite 15 minuta na 220ºC, a zatim smanjite temperaturu na 180ºC i nastavite da pečete dok kora ne porumeni i fil ne postane penast, još oko 45 do 60 minuta. Ako kora prebrzo porumeni, stavite štitnik za koru za pitu ili prekrijte folijom da ne zagori.

Pustite da se pita malo ohladi ako planirate da servirate toplu ili potpuno ako planirate da servirate na sobnoj temperaturi. Po želji, poslužite uz desertno vino, kuglu šlaga ili sladoleda od vanile. Uživajte u praznicima!

Foto: Olivia's Cuisine

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije