13.2 C
Belgrade
14.5 C
Zagreb
10 C
Sarajevo
19.04.2024.

Pokušajte da odolite ovim predivnim njokama od bundeve!

IZDVAJAMO

Inspirisani lepotom oktobra, nastavljamo svoje putovanje kroz ukuse jeseni i predstavljamo vam šarmantne njoke u obliku bundeve, male zalogaja raja koji kombinuju rustičnu udobnost tradicionalnih njoka sa razigranim obrtom.

Za pripremu neodoljivih njoka od bundeve biće vam potrebno:

• 1 1/2 šolje višenamenskog brašna

• 1 veliki batat, oguljen i isečen na velike komade

• 1 šolja pirea od bundeve

• 1 kašičica soli

  • 1/8 kašičice mlevenog muskatnog oraščića

Za sos od bundeve:

• 1 kašika neslanog putera

• 1 srednji luk, sitno isečen

• 5 do 6 čena belog luka, iseckanih

• 3/4 šolje mleka

• 1/2 šolje guste pavlake za kuvanje

• 3 kašike pasirane bundeve

• 1/4 šolje parmezana

• prstohvat soli

•1/8 kašičice crnog bibera

Priprema:

1. Stavite batat u srednju šerpu s vodom i prokuvajte. Smanjite temperaturu i kuvajte 20-30 minuta dok se krompir lako ne izbuši viljuškom. Ocedite krompir, rsačuvajte 1/4 šolje skrobne vode i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

2. Batat fino izgnječite, odvojte 3/4 količine pripremljenog batata a ostatak sačuvajte za kasnije.

3.Na čistoj površini pomešajte batat pire sa univerzalnim brašnom, bundevom i solju. Mesite dok se ne formira meko, blago lepljivo testo. Po potrebi dodajte brašno ili prethodno odvojenu krobnu vodu.

4.Kad postane glatko, kratko zamesite testo. Oblikujte loptice prečnikaoko 4-5 cm, isecite ih horizontalno na kriške, uvaljajte i isecite kao njoke. Njoke uz pomoć noža oblikujte kao bundeve

5. Napunite veliki lonac sa vodom i posolite. Kada voda provri, dodajte pripremljeno testo za njoke, ukrasite ih mukstanim oraščićem i mešajte kako se ne bi lepile. Kuvajte dok ne isplivaju, a zatim ostavite da odstoje 30 sekundi. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite kuvane njoke u tiganj i dinstajte ih u sosu nekoliko minuta.

Priprema sosa od bundeve

U tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Dodajte luk, kuvajte dok ne postane providan, a zatim dodajte beli luk i kuvajte 2-3 minuta. Dodajte mleko, pavlaku za kuvanje, parmezan, so, pire od bundeve i crni biber i ostavite da se kuva.

Stavite njoke od bundeve u sos i poslužite!

 

Video: @joyfullhomecooking

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije