Inspirisani lepotom oktobra, nastavljamo svoje putovanje kroz ukuse jeseni i predstavljamo vam šarmantne njoke u obliku bundeve, male zalogaja raja koji kombinuju rustičnu udobnost tradicionalnih njoka sa razigranim obrtom.
Za pripremu neodoljivih njoka od bundeve biće vam potrebno:
• 1 1/2 šolje višenamenskog brašna
• 1 veliki batat, oguljen i isečen na velike komade
• 1 šolja pirea od bundeve
• 1 kašičica soli
- 1/8 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
Za sos od bundeve:
• 1 kašika neslanog putera
• 1 srednji luk, sitno isečen
• 5 do 6 čena belog luka, iseckanih
• 3/4 šolje mleka
• 1/2 šolje guste pavlake za kuvanje
• 3 kašike pasirane bundeve
• 1/4 šolje parmezana
• prstohvat soli
•1/8 kašičice crnog bibera
Priprema:
1. Stavite batat u srednju šerpu s vodom i prokuvajte. Smanjite temperaturu i kuvajte 20-30 minuta dok se krompir lako ne izbuši viljuškom. Ocedite krompir, rsačuvajte 1/4 šolje skrobne vode i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
2. Batat fino izgnječite, odvojte 3/4 količine pripremljenog batata a ostatak sačuvajte za kasnije.
3.Na čistoj površini pomešajte batat pire sa univerzalnim brašnom, bundevom i solju. Mesite dok se ne formira meko, blago lepljivo testo. Po potrebi dodajte brašno ili prethodno odvojenu krobnu vodu.
4.Kad postane glatko, kratko zamesite testo. Oblikujte loptice prečnikaoko 4-5 cm, isecite ih horizontalno na kriške, uvaljajte i isecite kao njoke. Njoke uz pomoć noža oblikujte kao bundeve
5. Napunite veliki lonac sa vodom i posolite. Kada voda provri, dodajte pripremljeno testo za njoke, ukrasite ih mukstanim oraščićem i mešajte kako se ne bi lepile. Kuvajte dok ne isplivaju, a zatim ostavite da odstoje 30 sekundi. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite kuvane njoke u tiganj i dinstajte ih u sosu nekoliko minuta.
Priprema sosa od bundeve
U tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Dodajte luk, kuvajte dok ne postane providan, a zatim dodajte beli luk i kuvajte 2-3 minuta. Dodajte mleko, pavlaku za kuvanje, parmezan, so, pire od bundeve i crni biber i ostavite da se kuva.
Stavite njoke od bundeve u sos i poslužite!
Video: @joyfullhomecooking