Možda niste sigurni da li bi slatka karamela volela da se ugnjezdi u nežno testo od banane i čokolade, ali ovi neodoljivi Banoffee kolačići sa čokoladnim mrvicama i bananom predstavljaju neočekivano uživanje za sve. Probajte, svideće vam se!
Sastojci:
- 1 šolja smeđeg putera
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1/2 šolje belog šećera
- 2 velike zrele banane, zgnječene
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 šolje višenamenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja čokoladnih čipsa
- fil od 8-10 karamela istopljenih sa malom kockom maslaca
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C i obložite pleh papirom za pečenje.
U činiji izgnječite bananu. Dodajte zapečeni puter, šećer i smeđi šećer dok sve ne postane glatko. U mešavinu putera dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa mešajte dok se dobro ne sjedini. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so. Mešajte dok se samo ne sjedini.
Stavite komadiće čokolade u testo za kolače. Ohladite testo 15-20 minuta da se stegne pre nego što ga uzmete. Izvucite testo kašikom za sladoled i napravite udubljenje da biste ga napunili karamel sosom.
Svaku kuglu ređajte na pripremljen pleh. Ostavite pripremljene kolače najmanje 30 minuta, pa ih pecite u zagrejanoj rerni oko 12-15 minuta ili dok ivice ne porumene. Sredina kolača bi i dalje trebalo da bude malo mekana.
Izvadite kolačiće iz rerne i ostavite da se ohlade na plehu nekoliko minuta pre nego što ih poslužite. Uživajte!