13.2 C
Belgrade
14.5 C
Zagreb
10 C
Sarajevo
19.04.2024.

Predstavljena knjiga Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć

IZDVAJAMO

Veliki broj dece i roditelja prisustvovao je ovog vikenda predstavljanju knjige Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć u Ada Mall Shopping Centru. U pitanju je jedinstvena zbirka 13 priča 8 autora u izdanju Vulkančića, od koje je deo prihoda usmeren na opremanje dečjih biblioteka širom Srbije.

Razgovor sa autorima zbirke: Stašom Vukadinović, Rankom Trifkovićem, Jovanom Kešanski, Jelenom Jovanović, Dušanom Pejčićem i Stefanom Tićmom, vodila je Ivon Jafali. Publika ih je pozdravila nizom aplauza, a najveću podršku dobili su glumci Škole glume Veliki Mali Princ, Sofija Nikolić i Nikola Jonić, koji su čitali odlomke iz priča. Nakon događaja autori su potpisivali knjige i družili se s decom. 

Tokom predstavljanja knjige Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć pročitan je i deo priče Rozi i čarobne cipele popularnog pisca, Ivana Tokina, koji je prvi put pisao za decu, ali je bio sprečen da prisustvuje događaju. Predstavljanju knjige nije prisustvovao i autor priče Priča o pravom drugarstvu, Bogdan Stevanović, poznat kao autor bloga Blogdan, jer trenutno boravi u inostranstvu.

Autori priča u knjizi složili su se da priče u zbirci Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć, imaju karakter modernih bajki i da su namenjene kako deci, tako i odraslima koji su sačuvali sposobnost da maštaju i veruju u ostvaranje želja i snova. 

Dušan Pejčić, inače poznati pisac za decu, istakao je da je za njega bilo lako da napiše svoje dve priče Bajka o psu i Hrabra mala pahulja, jer svakodnevno, kao učitelj od dece dobija inspiraciju. Jovana Kešanski, kolumnistkinja portala Luftika i autorka knjige za odrasle 109 pletenica, rekla je da je svoje priče Vila Srnolina i čudesni prah i Potraga za rogom pisala zajedno sa kćerkom Srnom, koja je prisustvovala promociji. Jelena Jovanović, koja je za zbirku napisala naslovnu priču Povratak u Neobuzdaniju, ali i priču i Čudesna olovka i dva kraljevska mangupa, inače autorka bloga TushOnLush, istakla je da su deca oduvek volela da maštaju, slušaju i pričaju bajke i da se današnje generacije u tome ne razlikuju.

Autor priča Lavica Jeca podučava vučadiju i Princeza ratnica na dvoru kralja Radomira, koji iza sebe ima niz knjiga i radi na narativima za video igrice, Ranko Trifković, iznenadio je prisutne objašnjenjem da su pojedine video igrice jednako dobre za decu kao i priče u knjigama, jer više odgovaraju načinu komunikacije savremene dece. Staša Vukadinović, autorka knjiga o devojčici StaŠi, koja je u zbirci napisala priče Iskra i plava vrana i Hana i mačka, priznala je da joj nije bilo lako da napiše bajku, jer inače piče o realnim događajima i istakla da je uprkos tome zaista uživala pišući. 

Knjigu Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć priredili su Vulkančić i brend Munchmallow. Knjiga se može se nabaviti u knjižarama Vulkan širom Srbije i na sajtu vulkani.rs.

U poslednjoj, 14-toj bajci u knjizi, ostavljen je prostor da deca dopune priču i tako napišu svoju bajku koju mogu poslati na munchmallowbajke@gmail.com.

Foto & PR: Vulkančić

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije