19.8 C
Belgrade
14.5 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
28.03.2024.

Minijaturni brodovi plove na vrhovima ovih ekstravagantnih perika od papira!

IZDVAJAMO

 

Umetnica Asja Kozina poznata je po svojim složenim papirnim kostimima i perikama koje se uzdižu u visine sa scenama minijaturnih metropola, raskošnih cvetova i izuvijanih nabora od papira.

 

 

Inspirisana pričom o Letećem Holanđaninu, ova ukrajinska umetnica predstavila je najnoviju kolekciju perika koje oponašaju flote brodova kako plove preko talasa od papira. Legenda kaže da gledanje broda predstavlja neposrednu opasnost, osećaj misterije i opasnosti kojoj se umetnica suprotstavlja rascvetalim biljkama i leptirima punim života.

 

 

„Oduvek sam bila fascinirana istorijskim perikama, posebno onim iz doba baroka. Ovo je umetnost radi umetnosti, estetika radi estetike, bez praktičnog smisla. Papir pomaže da se u ovom slučaju istakne glavni oblik i ne bude preopterećen nepotrebnim detaljima.”, izjavila je umetnica o svom radu.

 

 

Fokusirana na istraživanje mogućnosti moderne papirne skulpture, interesovanje ove umetnice prvenstveno leži u oblasti istraživanja kulture, arhiviranja i izražavanja različitih istorijskih, tradicionalnih i umetničkih predstava.

 

 

Više o Kozinom radu možete saznati na njenom sajtu i Instagram profilu.

 

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Asya Kozina

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije