5.5 C
Belgrade
6.8 C
Zagreb
3 C
Sarajevo
03.02.2023.

Imamo najbolji recept za najslađe praznične medenjake!

IZDVAJAMO

 

Okićena jelka, treperava svetlost lampica, meko ćebence i miris toplih medenjaka – ima li šta prazničnije od ovoga?! Kako je Nova godina za svega nekoliko dana, spremamo se da pojačamo praznično raspoloženje pravljenjem slatkih božićnih medenjaka! 

 

 

Ovi svečani mekani kolačići ispuniće vaš mirisima toplih aromama cimeta, đumbira i karanfilića, a ukoliko ih pečete i ukrašavate sa porodicom, zabava je zagarantovana! Praznični meenjaci su savršena praznična poslastica, posebno uz šoljiu tople i kremaste čokolade.

 

 

SASTOJCI:

Za medenjake:

  • 120 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
  • 100 g smeđeg šećera
  • 120 g melase
  • 1 veliko žumance
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 280 g višenamenskog brašna
  • 2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice fine morske soli
  • ¼ kašičice mlevenog karanfilića
  • 1 kašika bademovog mleka ili mleka po želji

Za glazuru:

  • 150 gr šećera u prahu
  • 30 gr belanaca
  • prehrambena boja po izboru
  • nekoliko kapi limuna

 

 

PRIPREMA: 

  1. U činiji mikserom umutite puter i smeđi šećer. Dodajte melasu, žumance i vanilu i ponovo promešajte.
  2. U srednjoj posudi umutite brašno, cimet, đumbir, sodu bikarbonu, so i karanfilić.
  3. Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući nakon svakog dodavanja.
  4. Dodajte bademovo mleko.
  5. Formirajte testo u loptu, podelite loptu na pola i spljoštite svaku polovinu u disk debljine 2,5 cm.
  6. Umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru najmanje 2 sata.
  7. Zagrejte rernu na 180° C i obložite dva velika pleha papirom za pečenje.
  8. Razvaljajte testo na lagano pobrašnjenoj površini do debljine oko 1⁄2 cm.
  9. Koristite modle za kolačiće da napravite željene oblike, a zatim prenesite izrezane delove u pripremljene plehove, po potrebi ponovo razvaljajte ostatke testa.
  10. Pecite 7 do 9 minuta ili dok se ivice kolačića ne stegnu, ali sredine budu mekane.
  11. Kolačići mogu izgledati nedovoljno pečeni, ali vađenje u ovom trenutku će osigurati da ostanu mekani kada se ohlade.
  12. Ostavite medenjake da se ohladi na plehu 5 minuta pre nego ih što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
  13. Ukrasite po želji šećernom glazurom

 

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije