9.2 C
Belgrade
9 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
19.04.2024.

Ovaj kremasti potaž od cvekle savršen je uvod u sezonu slavlja!

IZDVAJAMO

 

Sezona slava je počela, što znači da su novogodišnji i božićni praznici već iza ugla. Bilo da pripremate veću ili manju gozbu, pored tradicionalnih jela, za ove prilike često biramo i one recepte koji će svojim izgledom i dekoracijom impresionirati sve vaše goste. 

 

 

Danas vam donosimo recept za još jednu u nizu čorbica od povrća koja je toliko raskošna i svečana da će ulepšati svaku prazničnu trpezu! Ovaj veganski potaž od pečene cvekle je neverovatno kremast, ukusan i kao takav savršen za praznično predjelo.

 

 

Tradicionalna crvena cvekla, zbog svog snažnog ukusa i krepke teksture, naš je omiljeni izbor za ovaj potaž. Cvekla prilikom pečenja dobika ukusan, blago sladak i karamelizovan ukus koji ovom potažu daje dodatno pojačanu aromu, a ako svemu tome dodate krompir, šargarepu i jabuku, dobijate savršeno zdrav potaž od povrća!

Prilikom serviranja, predlažemo vam da u tanjir dodate malo grčkog jogurta ili pavlake, uz grančicu mirođije, uz parče toplog, hrskavog hleba.

 

 

SASTOJCI: 

  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji crni luk, isečen na kockice
  • 2 velika čena belog luka, sitno iseckana
  • 3 veće cvekle isečene na kockice
  • 200 g krompira isečenog na kockice
  • 150 g šargarepe isečene na kockice
  • 1 zelena (Greni Smit) jabuka, oguljena i isečena na kockice
  • 4 šolje bujona od povrća
  • 1 ½ kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • 1 šolja mleka po izboru (koristili smo biljno mleko od indijskog oraha)
  • 3-4 kašike sveže mirođije, sitno iseckane

 

 

PRIPREMA

  1. Zagrejte rernu na 190˚C. Obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Cveklu operite, odrežite svaki kraj i ogulite. Oguljenu cveklu narežite na komade od oko 2,5 cm. Premažite sa 1-2 kašike maslinovog ulja i pospite malo soli i bibera. Pecite 30-35 minuta, dok ne omekša. Okrenite jednom ili dva puta tokom pečenja.
  3. Zagrejte veliki lonac za supu na srednjoj vatri. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja i kada se zagreje, dodajte luk i dinstajte 5-6 minuta.
  4. Kada luk omekša, dodajte beli luk, krompir, šargarepu, so i biber i dobro promešajte. Kuvajte 5 minuta, povremeno mešajući.
  5. U lonac dodajte pečenu cveklu, jabuku i bujon od povrća. Pustite da provri, a zatim smanjite na srednju vatru i poklopite. Krčkajte 20 minuta, dok krompir ne omekša.
  6. Pažljivo prebacite povrće u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
  7. Dodajte limunov sok i mleko i miksajte još 30 sekundi. (Ukoliko nemate blender, potaž možete napraviti direktno u loncu pomoću štapnog miksera.)
  8. Probajte potaž i prilagodite začine po želji. Dodajte svežu mirođiju. Kuvajte još 5 minuta na laganoj vatri.
  9. Poslužite toplo preliveno maslinovim uljem ili grčkim jogurtom, svežom mirođijom i toplim hlebom.
  10. Prijatno!

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije