16.8 C
Belgrade
16.2 C
Zagreb
14 C
Sarajevo
28.03.2024.

Tost sa rikota sirom, pršutom i karamelizovanom pomorandžom – pretvorite doručak u praznik za čula!

IZDVAJAMO

 

Ukoliko u poslednje vreme imate dilemu šta spremiti za doručak, predlažemo vam da prigrlite sezonu citrusa i pripremite nešto drugačiji tost od onih na koje ste inače navikli! 

 

 

Tostirani hleb od kiselog testa na maslinovom ulju preliven kremastim rikota sirom, karamelizovanim pomorandžama, slanom pršutom i slatkim medom, sokom od limuna i timijana pravi je praznik za čula!

 

 

Pored toga što je neverovatno ukusan, ovaj tost je brz za pripremu i savršen obrok u svako doba dana. Možete ga jesti kao doručak, lagani ručak ili super brzu večeru, a ukoliko uz njega dodate jednostavnu salatu od rukole dobićete zdrav šareni obrok.

 

 

Možete koristiti bilo koje citrusno voće koje želite, ali ukoliko niste, savetujemo vam da isprobate karamelizovane crvene pomorandže iz rerne koje, u kombinaciji sa medom, ispuštaju svoje sokove i dobijaju novu dimenziju i punoću ukusa!

 

 

SASTOJCI:

  • maslinovo ulje
  • 2 crvene pomorandže isečene na kriške
  • 80 g meda + 1 kašika meda za preliv
  • 1-2 kašičice limunove kore + 2 kašike soka od limuna
  • 1 kašika svežih listova timijana
  • 4-6 kriški deblje sečenog hleba od kiselog testa
  • 250 g rikota sira umućenog u blenderu
  • 50 g pršute
  • krupna morska so i crni biber

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na visokoj temperaturi. Podmažite pleh maslinovim uljem.
  2. Poređajte kriške pomorandže i prelijte ih sa 1 kašikom meda.
  3. Stavite u rernu na najvišu policu i pecite 5-8 minuta, dok pomorandže ne počnu da tamne.
  4. U međuvremenu zagrejte 80 g meda, limunovu koru + sok i timijan u maloj šerpi na laganoj vatri.
  5. Topli prepečeni hleb premažite maslinovim uljem i dodajte ulupanu rikotu.
  6. Poređajte kriške karamelizovanih pomorandži, pršutu i prelijte mešavinom meda.
  7. Začinite solju i biberom.
  8. Uživajte!

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije