8.6 C
Belgrade
10.5 C
Zagreb
8.8 C
Sarajevo
19.03.2024.

Zavirite u butik hotel iskonske lepote isklesan u pećinama Matere!

IZDVAJAMO

 

Jedan od najstarijih gradova na svetu, mesto istančanog šarma gde se spajaju istorija, kultura i priroda, oživljavajući nezaboravne poglede – Matera je godinama očaravala intelektualce i umetnike iz celog sveta, a i dan danas ostavlja svoje posetioce bez daha. 

 

 

Ovaj grad na stenovitom izdanku u regionu Bazilikata u južnoj Italiji, lavirint je pećina koje su formirale prva naselja u Italiji. Matera je savršena za uživanje u ovom periodu, budući da jesen ovaj grad u kamenu čini mnogo lepšim i uzbudljivijim za istraživanje. Prirodne boje kamena su u svom punom sjaju, dok su temperature i dalje prijatne.

 

 

U srcu oblasti Sasi, nekoliko koraka od čuvene katedrale, nalazi se Il Palazzotto Residence & Winery, jedna od retkih izolovanih građevina u istorijskom centru, koju je lako prepoznati zahvaljujući istorijskom balkonu i karakterističnim ukrasnim policama urezanim u tuf kamen.

 

 

Il Palazzotto je intimno i romantično mesto iz 16. veka i nekadašnja plemićka rezidencija koja se nalazi iznad lavirinta pećina i pećina uklesanih u stenu ispod. Poštujući svoju slavnu prošlost, ovaj butik hotel renoviran je kako bi sačuvao originalnu lepotu prostorija uklesanih u tuf i ponovo stvorio atmosferu topline karakterističnu za drevne rezidencije Matere. Sastoji se od 10 jedinstvenih soba, od kojih svaka sa drugačijom postavkom i pričom dočekuju goste podsećajući na onaj osećaj porodične ljubavi, gostoprimstva i spokoja ognjišta koja su oduvek inspirisala Palazzotto. Blago osvetljene pećinske sobe su otvorenog plana, sa minimalističkim nameštajem koji meša staro i novo. Toplina svetla, posebnost svakog pojedinačnog ukrasa, tkanina sofe, tekstura jastuka – u svaki detalj ovog hotela utkana je istorija sa osećajem doma.

 

 

Dnevni boravak, vinarija i sala za doručak smešteni su u pećinskoj scenografiji od zlatne sedre, dramatično osvetljene svećama i fenjerima. Za doručak ćete uživati u gozbi tradicionalnog hleba ispečenog u peći na drva, zašećerene fokače, sezonskog voća, orašastih plodova, predjelu od lokalnog mesa i sireva, vrhunskim domaćim pecivima, kolačima i torti od rikota sira.

 

 

Od prve dobrodošlice, osoblje hotela čini da se gosti osećaju kao kod kuće. U ponudi su masaže i wellness tretmani u vašoj sobi, časovi kuvanja u pećinskoj kuhinji i degustacije vina, bilo na terasi hotela ili na imanju vlasnika vinograda u blizini Vulture vulkana.

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Il Palazzoto

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije