5.6 C
Belgrade
6.3 C
Zagreb
1 C
Sarajevo
20.04.2024.

Barbie lutka slavi raskošnu estetiku meksičkog praznika Dia de Muertos!

IZDVAJAMO

 

U Meksiku se početkim novembra proslavlja Dia de Muertos ili „Dan mrtvih“, paganski praznik poznat po svojoj upečatljivoj ikonografiji i živopisnim bojama, a ove godine čuvena Barbie lutka slavi praznik u tradicionalnoj izvezenoj haljini, sa motivima šećerne lobanje (sugar skull) i detaljima šarenog cveća. 

 

 

Serija Barbie Dia De Muertos odaje počast običajima, simbolima i ritualima koji se često viđaju tokom ovog praznika, a figurice izgledaju svečano u svojoj novoj šarenoj odeći koju je ekskluzivno za Mattel dizajnirao meksičko-američki dizajner Havier Meabe, poznat po svojoj živopisnoj modi.

 

 

Svaka lutka ima lice oslikano tradicionalnim motivima, a cela kolekcija je omaž meksičkoj kulturi i savršeno obuhvata poštovanje ljudi koji slave ovaj poseban dan. Prva lutka dolazi u raskošnoj kraljevsko ljubičastoj haljini sa volanima i složenim detaljima šećernih lobanja i cveća, dok jarko ružičaste ruže i trake krase njenu kosu. Njen verni pratilac Ken obučen je u tradicionalnu meksičku nošnju, sa zlatnim sombrerom, plavom košuljom i prslukom sa izvezenim detaljima, poput cveća i šećernih lobanja.

 

 

Kolekciju zaokružuje još jedna Barbie lutka, kao deo Barbie Signature linije, sa gornjim delom odeće u marijači stilu koji se prema dnu širi u pripijenu haljinu sa siluetom sirene. Suknja i bolero ukrašeni su kitnjastim belo-crvenim vezom sa ružama i srebrnim ukrasima, u kontrastu sa crnom bojom. Kosa joj je podignuta kako bi naglasila intrigantno oslikano lice koje se nastavlja na njen vrat i formira delikatan kostur, dok živopisne narukvice upotpunjuju njen izgled.

 

 

Nove Mattel lutke deo su inicijative da se Barbie učine inkluzivnijim, a Dia De Muertos izdanja Barbie i Kena sada se mogu kupiti online putem zvaničnog Mattel Creations sajta i to po cenama od 75 i 80 dolara, dok je cena za Barbie Signature verziju 100 dolara.

 

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Mattel

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije