2.7 C
Belgrade
3.9 C
Zagreb
-1.2 C
Sarajevo
20.04.2024.

Topljeni kamember sa suvim grožđem i pistaćima – gurmanski zalogaji u hrskavoj korici!

IZDVAJAMO

 

Ukoliko ste ljubitelj kremastih sireva, današnji recept za kamember punjen pistaćima i suvim grožđem u hrskavom lisnatom testu je gurmanski raj i spoj neodoljivih ukusa koji se pamte! 

 

 

Bilo da vam je potrebna ideja za ukusno predjelo za vašu sledeću zabavu ili jednostavno želite da ugodite sebi uz čašu vina i omiljenu seriju, ovaj kamember u lisnatom testu je neverovatno jednostavan za pripremu, a rezultat je kombinacija ukusa i tekstura koji će oduševiti svakog ko ga proba!

 

 

Za ovaj recept možete koristiti kamember ili bri, jer su podjednako kremasti i punog ukusa, suvo grožđe im daje neophodnu dozu slatkoće, pistaći ga dopunjuju slanim ukusima, dok mu majčina dušica dodaje zemljanu ukusnu notu. Jednom kada je jelo gotovo poslužite ga toplo sa svežim voćem i krekerima!

 

 

SASTOJCI: 

  • 80 g suvog grožđa
  • 60 ml kremastog šerija (slatko vino)
  • 1 lovorov list
  • 3 kašike slatkog od trešanja (ili drugog bobičastog voća)
  • sveže mleveni crni biber
  • 1/2 kašičice iseckane majčine dušice
  • 40 g pistaća
  • 250 g lisnatog testa
  • 250 g ili jedan kotur kamemera ili bri sira
  • umućeno jaje
  • tostirane kriške bageta za posluživanje (ili bilo koji kreker)
  • sveže grožđe za dekoraciju (opciono)

 

 

PRIPREMA: 

  1. Stavite suvo grožđe, šeri i lovorov list u malu šerpu i ugrejte na tihoj vatri, oko 3 minuta, dok se suvo grožđe ne se zagreje, a šeri ispari.
  2. Dodajte slatko od trešanja, majčinu dušicu i mleveni crni biber i promešajte da se sve sjedini. Kuvajte još minut ili dva. Sklonite šerpu sa vatre, dodajte pistaće i ostavite da se smesa zgusne i ohladi.
  3. Kada budete spremni da pečete kamember, zagrejte rernu na 180 stepeni.
  4. Odmrznuto, ali još hladno lisnato testo izvadite iz frižidera i stavite na pobrašnjenu podlogu. Po potrebi malo tanje razvijte testo i dobro umotajte sir. Stavite ovaj komad peciva na obložen pleh.
  5. Stavite točak kamembera ili bri sira u sredinu peciva. Uklonite lovorov list i preko sira rasporedite mešavinu suvog grožđa i pistaća.
  6. Premažite unutrašnjost peciva umućenim jajetom, povucite svaki ugao testa preko sira pazeći da ga umotate što je moguće čvršće. Preklopite svaki komad na vrhu i uverite se da su strane dobro zatvorene.
  7. Pecite 30-35 minuta dok se testo ne razlista i porumeni.
  8. Ukrasite pečenim grožđem i poslužite sa tostiranim kriškama bageta.

*Da biste ispekli grožđe, stavite nekoliko malih grozdova crvenog grožđa na tepsiju i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni pre nego što ispečete sir ili pored njega oko 10 minuta.

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije