16.8 C
Belgrade
14 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
26.04.2024.

Ovaj tart sa kupinama je čokoladno-bobičasti san!

IZDVAJAMO

 

Tokom leta uživamo u svežem sezonskom voću, ali i u pravljenju poslastica čiji su glavni sastojci naše omiljene bobice poput borovnica i malina. Međutim, kada smo na pijaci videli krupne i slatke kupine nismo mogli da im odolimo i odmah smo poželeli da isprobamo recept koji čuvamo već neko vreme! 

 

 

Slatko, kiselo, čokoladno, kremasto i hrskavo u isto vreme – tako bismo opisali recept za tart sa Oreo koricom i filom od kupina i čokolade – bez pečenja! Ukoliko do sada niste probali kombinaciju čokolada/kupina, sada je pravi trenutak!

 

 

SASTOJCI: 

Za koricu: 

  • 24 Oreo keksića
  • prstohvat fine soli
  • 3 kašike neslanog putera, rastopljenog

Za fil:

  • 300 g svežih kupina
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 kašičica paste ili ekstrakta od vanile
  • 1 kašika likera od maline (opciono)
  • 250 g maskarpone sira, na sobnoj temperaturi

Za dekoraciju: 

  • 250 g svežih kupina
  • grančice sveže mente
  • šećer u prahu

 

 

 

PRIPREMA: 

Korica:

  1. Izmiksajte Oreo keks i so u blenderu dok se ne formiraju sitne mrvice, postepeno dodavajući otopljeni puter. Smeša treba da bude malo vlažna i mrvljiva.
  2. Smešu prebacite u pleh za tart premazan puterom, ravnomerno pritiskajući u uglove i ivice. Ohladite koru u frižideru najmanje 45 minuta pre dodavanja fila.

Fil: 

  1. Izblendajte kupine u blenderu dok smesa ne postane glatka. Kroz cediljku sa gustom mrežicom procedite smesu u malu šerpu i uklonite semenke
  2. Na srednjoj vatri u šerpu dodajte šećer u prahu i dobro promešajte da se sve sjedini. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta ili dok se sok od kupina ne zgusne i smanji na pola.
  3. U međuvremenu, stavite seckanu čokoladu u keramičku posudu i prelijte je toplim sokom od kupina i ostavite da odstoji oko 30 sekundi. Mešajte smešu dok se čokolada ne otopi i ne postane glatka. Dodajte vanilu i liker od maline po želji.
  4. Umešajte maskarpone sir u smesu dok ne postane potpuno glatka. Fil treba da bude gust i kremast, ali i dalje sočan.
  5. U pripremljenu koru sipajte fil. Odozgo ukrasite svežim kupinama i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
  6. Pre serviranja ukrasite sa nekoliko grančica mente i šećerom u prahu po želji.
  7. Čuvajte tart ohlađen dok ne budete spremni za serviranje.

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije