Tokom leta uživamo u svežem sezonskom voću, ali i u pravljenju poslastica čiji su glavni sastojci naše omiljene bobice poput borovnica i malina. Međutim, kada smo na pijaci videli krupne i slatke kupine nismo mogli da im odolimo i odmah smo poželeli da isprobamo recept koji čuvamo već neko vreme!
Slatko, kiselo, čokoladno, kremasto i hrskavo u isto vreme – tako bismo opisali recept za tart sa Oreo koricom i filom od kupina i čokolade – bez pečenja! Ukoliko do sada niste probali kombinaciju čokolada/kupina, sada je pravi trenutak!
SASTOJCI:
Za koricu:
- 24 Oreo keksića
- prstohvat fine soli
- 3 kašike neslanog putera, rastopljenog
Za fil:
- 300 g svežih kupina
- 50 g šećera u prahu
- 100 g tamne čokolade
- 1 kašičica paste ili ekstrakta od vanile
- 1 kašika likera od maline (opciono)
- 250 g maskarpone sira, na sobnoj temperaturi
Za dekoraciju:
- 250 g svežih kupina
- grančice sveže mente
- šećer u prahu
PRIPREMA:
Korica:
- Izmiksajte Oreo keks i so u blenderu dok se ne formiraju sitne mrvice, postepeno dodavajući otopljeni puter. Smeša treba da bude malo vlažna i mrvljiva.
- Smešu prebacite u pleh za tart premazan puterom, ravnomerno pritiskajući u uglove i ivice. Ohladite koru u frižideru najmanje 45 minuta pre dodavanja fila.
Fil:
- Izblendajte kupine u blenderu dok smesa ne postane glatka. Kroz cediljku sa gustom mrežicom procedite smesu u malu šerpu i uklonite semenke
- Na srednjoj vatri u šerpu dodajte šećer u prahu i dobro promešajte da se sve sjedini. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta ili dok se sok od kupina ne zgusne i smanji na pola.
- U međuvremenu, stavite seckanu čokoladu u keramičku posudu i prelijte je toplim sokom od kupina i ostavite da odstoji oko 30 sekundi. Mešajte smešu dok se čokolada ne otopi i ne postane glatka. Dodajte vanilu i liker od maline po želji.
- Umešajte maskarpone sir u smesu dok ne postane potpuno glatka. Fil treba da bude gust i kremast, ali i dalje sočan.
- U pripremljenu koru sipajte fil. Odozgo ukrasite svežim kupinama i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
- Pre serviranja ukrasite sa nekoliko grančica mente i šećerom u prahu po želji.
- Čuvajte tart ohlađen dok ne budete spremni za serviranje.
Piše: Miona Blagojević
Foto: Pinterest