6.4 C
Belgrade
6.2 C
Zagreb
2.7 C
Sarajevo
18.04.2024.

Ovaj enterijer je primer kako pravilno primeniti terapiju bojama u svakoj prostoriji doma!

IZDVAJAMO

 

Do sada smo naučili da boja ima sposobnost da podsvesno utiče na naše raspoloženje – plava ima tendenciju da smiruje, dok crvena budi energiju. Ovo polje razmišljanja poznato kao hromaterapija ili terapija bojama, poslužilo je kao osnova za novi konceptualni projekat enterijera pod nazivom CHROMA. 

 

 

Terapija bojama zasniva se na principima psihologije i istraživanja boja i svetlosti, koja istražuje naš individualni i univerzalni odnos sa bojom, ali i kako specifične nijanse utiču na naše fiziološko, mentalno i emocionalno stanje.

 

 

Zaintrigirana idejom o boji kao psihološkom i emocionalnom oruđu, kombinujući fizički plan sa psiho-emocionalnim odgovorom, dizajnerka Jean Lin iz kompanije Colony osmislila je  CHROMA koncept uređenja doma. Enterijer ovog stana uređen je po principima hromoterapije u kojima je određena boja odabrana za određenu sobu kako bi izazvala emocije u korelaciji sa namerom svake prostorije.

 

 

Apartman u One Prospect Park West rezidenciji u Njujorku deluje kao udobna, udobna verzija umetničke galerije a svaka soba ima svoje raspoloženje i ispunjena je zanimljivim karakteristikama koje vas teraju da ih pogledate izbliza. Ono što im je zajedničko je da svaki prostor ima izabranu boju koju predstavljaju pozadina, nameštaj ili detalji.

 

 

Kao mesto za okupljanje i razgovor, dnevna soba je posvećena različitim bojama crvene, uključujući ćilibar, kestenjastu i terakotu. Dok tamne boje obično dominiraju spavaćom sobom, Lin je odabrala zemljanu zelenu koja deluje prizemno i spokojno, sa namerom da pomogne opuštanju. Druga spavaća soba stvara svetliju verziju spokoja sa svojim umirujućim sivim plavim tonovima. Žuta soba je mesto sunca koje takođe podstiče radosnu energiju, dok komplementarne plave nijanse stvaraju harmoničan kontrast.

 

 

Za one koji preferiraju neutralne tonove, a istovremeno žele u svom domu da osete efekte hromaterapije, dizajnerka preporučuje zavese, prekrivače, jastuke i tepihe u bojama, budući da su meki komadi tekstila odlične za akcente i mogui se prilično lako promeniti, a kao drugi vid unošenja boje, Lin predlaže smelu i šarenu umetnost na zidovima!

 

 

Ukoliko želite da primenite principe hromaterapije u svom domu, u nastavku otkrijte značenje i moć određene boje, kao i njihov efekat na naše mentalno i emocionalno zdravlje.

 

 

  • Crvena: stimuliše cirkulaciju i povećava fizičku energiju
  • Narandžasta: povezuje sa entuzijazmom i stimuliše kreativnost
  • Žuta: inspiriše sreću, savršen kontrast zimskom bluzu
  • Zelena: podržava ravnotežu, harmoniju i ljubav
  • Plava: povećava smirenost, spokoj i samoizražavanje
  • Indigo: povezuje se sa unutrašnjom snagom i intuicijom
  • Ljubičasta: stimuliše opuštanje, meditaciju i maštu

 

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Colony

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije