6 C
Belgrade
6.5 C
Zagreb
5 C
Sarajevo
25.04.2024.

Termalni izvori Saturnije – najbolje čuvana tajna Toskane!

IZDVAJAMO

 

Poznata po veličanstvenim pejzažima, bogatoj istoriji, umetničkom nasleđu i vrhunskom vinu, Toskana je jedna od najpopularnijih regija u Italiji koju vredi posetiti u bilo koje doba godine. Ali da li ste znali da se među nepreglednim toskanskim brdima kriju izvori tople vode čiji vas plavi bazeni pozivaju da se prepustite uživanju u prirodnom termalnom kupatilu?

 

 

Termalni izvori Saturnije jedna su od najbolje čuvanih tajni u Italiji i apsolutno se moraju posetiti, budući da ih strateška lokacija između Sijene i Rima čini savršenom stanicom za vaše putovanje kroz Toskanu. Najbolja opcija je da iznajmite automobil, odvezete se tamo i prenoćite u nekom od pansiona u blizini toplih izvora.

 

 

Meštani i turisti podjednako cene blagotvorne efekte izvora Saturnije i fascinirani su iskustvom kupanja u toploj vodi na otvorenom. Svilenoplavi izvori termalne vode postavljeni su na različitim nivoima u vidu kaskada koje zagreva obližnji vulkan. Mali, ali snažan mlaz vode čini da se voda sliva niz sve nivoe održavajući konstantnu temperaturu vode od prijatnih 37,5 stepeni.

 

 

Dokazano je da termalni izvori Saturnije imaju lekovito dejstvo zbog velikih količina minerala kao što su kalcijum, magnezijum, sumpor, jod i brom. Voda je dobra za kožu, ali pre svega za zglobove. Za termalnu vodu se kaže da ima antioksidativno i vitalizirajuće dejstvo, što doprinosi efektu zaglađivanja kože, a tako prijatna, opuštena topla kupka takođe veoma pozitivno utiče na opšte blagostanje.

 

 

Topli izvori Saturniji su potpuno besplatni za posetu 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini, i dok su letnji meseci dobro vreme za posetu, u termama može imati gužve i topla voda možda neće biti tako primamljiva sa letnjom vrućinom. Zato vam savetujemo da ih posetite na jesen i zima jer je to odlično vreme za posetu budući da voda može biti terapeutska i zagrejati vas u hladnijim mesecima.

 

 

Ako želite intimno iskustvo, posetite izvor pre 7 sati ujutru, tokom izlaska sunca kada je najmanje posetilaca u termama, a opuštajući zvuk moćnog vodopada prigušiće zvuke koje inače možete da čujete oko sebe.

 

 

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije