8.3 C
Belgrade
13.6 C
Zagreb
8.8 C
Sarajevo
18.04.2024.

Smela instalacija obojila je drevni pejzaž severne Engleske porukama bliskosti!

IZDVAJAMO

 

Morag Myerscough oduvek živela u gradu i bila je fascinirana kako boje, šare i reči mogu da promene urbano okruženje i percepciju ljudi o prostoru, a nedavno je ova ekscentrična umetnica iz Londona predstavila živopisnu instalaciju pored Hadrijanovog zida u severnoj Engleskoj.

 

 

Privremeno zauzimajući mesto drevne rimske kapije Housesteads na Hadrijanovom zidu, ova živopisna instalacija britanske umetnice Morag Myerscough rekonstruiše strukturu koja je nekada stajala na idiličnom pejzažu engleskih pašnjaka.

 

 

Pod nazivom „The Future Belongs To What Was As Much As What Is“ (Budućnost podjednako pripada onome što je bilo i onome što jeste), ova razigrana arhitektonska instalacija napravljena je da obeleži 1.900 godina od početka izgradnje Hadrijanovog zida – 117 km dugog odbrambenog utvrđenja koje je označavalo severnu granicu Rimskog carstva i koja datira iz 122. godine nove ere.

 

 

Visine 8,5 metara i širine 12,5 metara, konstrukcija je napravljena od skela i pokrivena panelima jarkih boja koje je dizajnirala umetnica a na kojima su pored apstraktnih dezena ispisane i poruke ljubavi i pripadnosti. Stepenište unutar skela omogućava posetiocima da se popnu na gornji deo konstrukcije nudeći pogled koji je bio nedostupan poslednjih 1.600 godina.

 

 

Hadrijanov zid je jedno od najznačajnijih obeležja Engleske, a postavljanje ovako smele i savremene umetničke instalacije u drevni pejzaž neće samo zaokupiti maštu ljudi, već će dovesti u pitanje njihove ideje o tome čemu je zid služio. Instalacija je otvorena 30. jula kako bi se poklopila sa 1.900-godišnjicom zida i trajaće do 30. oktobra.

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Dezeen

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije