Ovih letnjih meseci iskoristite sveže voće i povrće na najbolji način i napravite laganu i ukusnu salatu od breskve i rukole koju možete je poslužiti kao prilog ili glavno jelo, a koju će svi za stolom obožavati!
Sa medenim balzamiko prelivom, ova salata donosi izbalansiranu mešavinu slatkog, slanog i kiselog. Prepuna svežih i šarenih sastojaka, ova salata je odlična ideja za piknik jer je možete napraviti unapred i čuvati u frižideru, a sjajno ide kao prilog uz meso sa roštilja, piletinu i morske plodove. Za pravljenje velike činije ove salate nije potrebno više od 10 minuta, tako da nema izgovora da je ne uvrstite u svoj sledeći ručak!
SASTOJCI:
Za salatu
- 6 velikih breskvi, zrelih i čvrstih
- 150 g rukole
- 200 g nara
- 200 g borovnica
- 2 kašike pečenih pinjola
- 150 g izmrvljenog feta sira
- 1 kašičica origana
Za balzamiko preliv
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašika meda
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- prstohvat soli
PRIPREMA:
- Breskve operite, prepolovite, uklonite semenke i svaku polovinu isecite na 3 dela.
- U veliku činiju dodajte rukolu, nar i borovnice.
- Zagrejte gril tiganj na srednjoj vatri. Stavite breskvu na roštilj i pecite sa obe strane oko 2-3 minuta.
- Dodajte breskve u činiju za salatu i pospite pinjole, fetu i origano.
- U maloj činiji pomešajte balzamiko sirće, med, maslinovo ulje i so.
- Prelijte salatu prelivom neposredno pre serviranja.
- Salata se može poslužiti odmah ili čuvati u frižideru do serviranja.
- Prijatno!
Piše: Miona Blagojević
Foto: Pinterest