Ako vam se danas jede nešto slatko, voćno i kremasto, a pre svega brzo i lako za pripremu, predlažemo vam da iskoristite poslednji talas domaćih borovnica i napravite ove lagane i prozračne čizkejk štanglice, pune svežih borovnica i osvežavajućeg ukusa limuna.
Umesto klasičnog čizkejka, poželeli smo desert koji staje u zalogaj, sa bogatim ukusom borovnice i notama limuna koji postaje intenzivniji jednom kada se upari sa krem sirom i koricom od keksa i putera! Kandirani limun, iako nije obavezan, ovom letnjem desertu daje posebnu notu kako boje tako i ukusa!
SASTOJCI:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g otopljenog neslanog putera
- 250 g krem sira, na sobnoj temperaturi
- 2 velika jaja
- 50 g granuliranog šećera
- 80 g meda
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- rendana kora i sok od 1 limuna
- 180 g džema od borovnica
- 80 g svežih ili smrznutih borovnica
Za kandirani limun:
- 200 g granuliranog šećera
- 2 kašike limunovog soka
- 2 limuna, tanko narezana
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 180°C i postavite stalak na sredinu rerne.
- Četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje i lagano premažite puterom.
- U činiji pomešajte mleveni keks i otopljeni puter. Utisnite smešu na dno pripremljene tepsije.
- U srednjoj posudi za mešanje umutite krem sir, šećer i med. Dodajte jedno po jedno jaje dok se jaja potpuno ne pomešaju. Dodajte limunovu koricu, limunov sok i vanilu i umutite dok smesa ne postane glatka.
- Podelite smesu na pola. U 1 polovinu smese umešajte džem od borovnica.
- Sipajte smesu sa borovnicama preko sloja grejm krekera, a potom lagano sipajte običnu smesu preko nje. Koristeći nož, lagano pravite vrtloge kako bi se smese pomešale. Po vrhu pospite borovnice.
- Ubacite u rernu i pecite 30-35 minuta.
- Pečeni čizkejk ostavite da se ohladi oko sat vremena, a zatim prebacite u frižider da se potpuno stegne, najmanje 3 sata.
- Isecite na štanglice i poslužite prelivene kandiranim kriškama limuna.
Za kandirani limun:
- Pomešajte šećer, 3/4 šolje vode i limunov sok u tiganju.
- Dovedite do ključanja na srednje jakoj vatri, mešajte dok se šećer ne rastvori, 3 do 4 minuta.
- Dodajte kriške limuna i kuvajte dok ne omekšaju i ne postanu providni, oko 10 minuta.
- Uklonite iz šećera i stavite na pleh obložen papirom.
- Ostavite da se osuši pre dodavanja na kolač, oko 2 sata.
Piše: Miona Blagojević
Foto: Pinterest