6.8 C
Belgrade
6.2 C
Zagreb
5 C
Sarajevo
25.04.2024.

Imamo recept za najslađe čizkejk štanglice sa borovnicama!

IZDVAJAMO

 

Ako vam se danas jede nešto slatko, voćno i kremasto, a pre svega brzo i lako za pripremu, predlažemo vam da iskoristite poslednji talas domaćih borovnica i napravite ove lagane i prozračne čizkejk štanglice, pune svežih borovnica i osvežavajućeg ukusa limuna. 

 

 

Umesto klasičnog čizkejka, poželeli smo desert koji staje u zalogaj, sa bogatim ukusom borovnice i notama limuna koji postaje intenzivniji jednom kada se upari sa krem sirom i koricom od keksa i putera! Kandirani limun, iako nije obavezan, ovom letnjem desertu daje posebnu notu kako boje tako i ukusa!

 

 

SASTOJCI:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog neslanog putera
  • 250 g krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 2 velika jaja
  • 50 g granuliranog šećera
  • 80 g meda
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • rendana kora i sok od 1 limuna
  • 180 g džema od borovnica
  • 80 g svežih ili smrznutih borovnica

Za kandirani limun:

  • 200 g granuliranog šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 limuna, tanko narezana

 

 

PRIPREMA: 

  1. Zagrejte rernu na 180°C i postavite stalak na sredinu rerne.
  2. Četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje i lagano premažite puterom.
  3. U činiji pomešajte mleveni keks i otopljeni puter. Utisnite smešu na dno pripremljene tepsije.
  4.  U srednjoj posudi za mešanje umutite krem sir, šećer i med. Dodajte jedno po jedno jaje dok se jaja potpuno ne pomešaju. Dodajte limunovu koricu, limunov sok i vanilu i umutite dok smesa ne postane glatka.
  5. Podelite smesu na pola. U 1 polovinu smese umešajte džem od borovnica.
  6. Sipajte smesu sa borovnicama preko sloja grejm krekera, a potom lagano sipajte običnu smesu preko nje. Koristeći nož, lagano pravite vrtloge kako bi se smese pomešale. Po vrhu pospite borovnice.
  7. Ubacite u rernu i pecite 30-35 minuta.
  8. Pečeni čizkejk ostavite da se ohladi oko sat vremena, a zatim prebacite u frižider da se potpuno stegne, najmanje 3 sata.
  9. Isecite na štanglice i poslužite prelivene kandiranim kriškama limuna.

 

 

Za kandirani limun:

  1. Pomešajte šećer, 3/4 šolje vode i limunov sok u tiganju.
  2. Dovedite do ključanja na srednje jakoj vatri, mešajte dok se šećer ne rastvori, 3 do 4 minuta.
  3. Dodajte kriške limuna i kuvajte dok ne omekšaju i ne postanu providni, oko 10 minuta.
  4. Uklonite iz šećera i stavite na pleh obložen papirom.
  5. Ostavite da se osuši pre dodavanja na kolač, oko 2 sata.

 

 

 

Piše: Miona Blagojević

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije