Garlic bread, odnosno hleb sa belim lukom, postao je omiljena brza večera mnogih, zahvaljući receptima koji kruže društvenim mrežama, a ovo lagano letnje jelo sada možete spremati na više različitih načina, dodavanjem novih sastojaka, poput onih za Caprese salatu!
Zapečeni hleb sa parmezanom i belim lukom, preliven kremastim burata sirom, slatkim letnjim paradajzom, balzamiko prelivom, bosiljkom i hrskavom pršutom sastavlja se za svega nekoliko minuta, a u njemu možete uživati sami ili u društvu!
SASTOJCI:
- 100 g pršute, iskidane
- 50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 3 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašičice meda ili javorovog sirupa
- so i crni biber
- ljuspice čilija
- 250 g burrata sira
- 300 čeri paradajza, prepolovljenog
- 30 g svežeg bosiljka, tanko isečenog
- 6 kašika slanog putera
- 50 g rendanog parmezana
- 2 kašike seckanog svežeg timijana
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
- 1 vekna ciabatta hleba ili bageta, prepolovljena po dužini
- 2 čena belog luka, prepolovljena
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 200° C. Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte pršutu u ravnom sloju. Pecite 8-10 minuta, dok pršuta ne postane hrskava.
- U činiji umutite maslinovo ulje, sirće, med ili javorov sirup, so, biber i ljuspice čilija. Preliv dodajte preko paradajza i bosiljka.
- U činiji pomešajte puter, parmezan, timijan, peršun i prstohvat bibera.
- Gril tiganj ugrejte na srednje visoku temperaturu. Svaku polovinu hleba natrljajte maslinovim uljem. Pecite hleb, isečenom stranom nadole, 3-5 minuta ili dok se ne pojave tragovi roštilja.
- Uklonite i istrljajte svaku polovinu sa 1 čenom belog luka, a zatim namažite puter na pečeni hleb. Vratite na roštilj i pecite, isečenom stranom nagore dok se hleb ne zagreje, 3-5 minuta.
- Burrata sir izlomite i stavite preko toplog grilovanog hleba. Kašikom prelijte hleb paradajzom, svežim bosiljkom i izmrvljenom pršutom.
- Isecite i poslužite!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest