14.6 C
Belgrade
12.3 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
29.03.2024.

Aromatični Caprese hleb sa belim lukom i pršutom – neodoljivo hrskavi letnji zalogaji!

IZDVAJAMO

 

Garlic bread, odnosno hleb sa belim lukom, postao je omiljena brza večera mnogih, zahvaljući receptima koji kruže društvenim mrežama, a ovo lagano letnje jelo sada možete spremati na više različitih načina, dodavanjem novih sastojaka, poput onih za Caprese salatu!

 

 

Zapečeni hleb sa parmezanom i belim lukom, preliven kremastim burata sirom, slatkim letnjim paradajzom, balzamiko prelivom, bosiljkom i hrskavom pršutom sastavlja se za svega nekoliko minuta, a u njemu možete uživati sami ili u društvu!

 

 

SASTOJCI: 

  • 100 g pršute, iskidane
  • 50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 3 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice meda ili javorovog sirupa
  • so i crni biber
  • ljuspice čilija
  • 250 g burrata sira
  • 300 čeri paradajza, prepolovljenog
  • 30 g svežeg bosiljka, tanko isečenog
  • 6 kašika slanog putera
  • 50 g rendanog parmezana
  • 2 kašike seckanog svežeg timijana
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 1 vekna ciabatta hleba ili bageta, prepolovljena po dužini
  • 2 čena belog luka, prepolovljena

 

 

PRIPREMA: 

  1. Zagrejte rernu na 200° C. Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte pršutu u ravnom sloju. Pecite 8-10 minuta, dok pršuta ne postane hrskava.
  2. U činiji umutite maslinovo ulje, sirće, med ili javorov sirup, so, biber i ljuspice čilija. Preliv dodajte preko paradajza i bosiljka.
  3. U činiji pomešajte puter, parmezan, timijan, peršun i prstohvat bibera.
  4. Gril tiganj ugrejte na srednje visoku temperaturu. Svaku polovinu hleba natrljajte maslinovim uljem. Pecite hleb, isečenom stranom nadole, 3-5 minuta ili dok se ne pojave tragovi roštilja.
  5. Uklonite i istrljajte svaku polovinu sa 1 čenom belog luka, a zatim namažite puter na pečeni hleb. Vratite na roštilj i pecite, isečenom stranom nagore dok se hleb ne zagreje, 3-5 minuta.
  6. Burrata sir izlomite i stavite preko toplog grilovanog hleba. Kašikom prelijte hleb paradajzom, svežim bosiljkom i izmrvljenom pršutom.
  7. Isecite i poslužite!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije