Ovog leta volimo breskve! Sočne, aromatične, ukusne i mirišljave, breskve su idealno osveženje u vrelim letnjim danima, ali ako ih grilujete, napunite rikota sirom i prelijete medenom lavandom, dobijate bogatstvo ukusa i aroma za koje niste ni znali da su mogući!
Ovaj prefinjeni desert kojem niko ne može odoleti sprema se za manje od 30 minuta, a svakim zalogajem ukusi postaju još lepši, kremastiji i slađi! Rikota sir uvek možete zameniti kuglom sladoleda od vanile, ali ako iako možda nije tako hladan i kremast kao sladoled, rikota sir donosi sopstveno bogatstvo ukusa uz manje kalorija i šećera.
SASTOJCI:
- 180 g meda
- 1 kašičica sušene lavande za kuvanje, plus za posipanje
- 250 g rikota sira od punomasnog mleka
- 4 breskve isečene na pola, bez koštica
- 1 kašika kokosovog ulja, otopljenog
- prstohvat soli
PRIPREMA:
- Pomešajte lavandu i med u šerpici i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje, 5 do 6 minuta, dok med ne postane redak i vodenast.
- Uklonite med sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Koristite cediljku da uklonite komadiće lavande.
- Dodajte rikota sir u blender i mešajte dok smesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte 1 kašiku meda.
- Premažite breskve otopljenim kokosovim uljem. Zagrejte roštilj na najvišoj temperaturi i dodajte breskve, stranom nadole. Pecite na roštilju 2 do 3 minuta, okrećući breskve.
- Sklonite breskve sa grila, pospite ih prstohvatom soli i prelijte svaku kašikom rikote, a zatim prelijte medom.
- Po želji pospite osušenu lavandu.
- Poslužite odmah i uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest