Jagode su naše omiljeno prolećno voće, ali i glavni sastojak neodoljivih poslastica u našoj Gastro rubrici. Ali da li ikada razmišljali da u svoju salatu sa rukolom, avokadom i kozjim sirom ubacite sočne i slatke jagode? Ukoliko niste, predlažemo vam da je već danas isprobate i uverite se u neverovatan spoj tekstura i ukusa!
Sveža, ukusna i kremasta, ova hrskava salata vrlo brzo postaće omiljena salata u vašoj kuhinji, dokle god traje sezona jagoda! Bilo da je služite kao prilog uz glavno jelo ili kao večeru, ovoj salati sa jagodama, avokadom, bademima i kozjim sirom niko neće odoleti jednom kada je iznesete na trpezu!
SASTOJCI:
Salata:
- 80 g iseckanih badema
- 3 kašike šećera
- 250 g rukole
- 200 g jagoda, oljuštenih i isečenih na četvrtine
- 1 avokado isečen na kriške
- 60 g izmrvljenog kozjeg sira
- 125 g pečenih slanih, seckanih pistaća
Dresing:
- 3 kašike pirinčanog sirćeta
- sok od 1/2 limuna
- 2 kašike meda
- 1 kašičica dižon senfa
- 1 čen belog luka, narendan
- prstohvat soli i bibera
- 100ml maslinovog ulja
PRIPREMA:
- Stavite bademe u nelepljiv tiganj na srednjoj vatri. Dodajte šećer i pecite, često mešajući, dok se šećer ne istopi i karamel ne obloži sve bademe – oko 6 do 8 minuta.
- Prebacite bademe na papir za pečenje da se ohlade. Izlomite ih na komade ako se zgrudvaju.
- Dresing: pomešajte sirće, med, limunov sok, dižon senf, beli luk, so i biber u velikoj posudi i umutite. Nalijte maslinovo ulje uz stalno mešanje dok se preliv ne sjedini.
- Sipajte rukolu sa prstohvatom soli i bibera u veliku činiju. Dodajte jagode, avokado, kozji sir, pistaće i karamelizovane bademe. Prelijte dresingom i dobro promešajte.
- Poslužite odmah i uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest