25.4 C
Belgrade
19 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
22.09.2023.

Šarena salata sa jagodama postaće zvezda prolećne trpeze!

IZDVAJAMO

 

Jagode su naše omiljeno prolećno voće, ali i glavni sastojak neodoljivih poslastica u našoj Gastro rubrici. Ali da li ikada razmišljali da u svoju salatu sa rukolom, avokadom i kozjim sirom ubacite sočne i slatke jagode? Ukoliko niste, predlažemo vam da je već danas isprobate i uverite se u neverovatan spoj tekstura i ukusa! 

 

 

Sveža, ukusna i kremasta, ova hrskava salata vrlo brzo postaće omiljena salata u vašoj kuhinji, dokle god traje sezona jagoda! Bilo da je služite kao prilog uz glavno jelo ili kao večeru, ovoj salati sa jagodama, avokadom, bademima i kozjim sirom niko neće odoleti jednom kada je iznesete na trpezu!

 

SASTOJCI:

Salata:

  • 80 g iseckanih badema
  • 3 kašike šećera
  • 250 g rukole
  • 200 g jagoda, oljuštenih i isečenih na četvrtine
  • 1 avokado isečen na kriške
  • 60 g izmrvljenog kozjeg sira
  • 125 g pečenih slanih, seckanih pistaća

Dresing: 

  • 3 kašike pirinčanog sirćeta
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 čen belog luka, narendan
  • prstohvat soli i bibera
  • 100ml maslinovog ulja

 

 

PRIPREMA: 

  1. Stavite bademe u nelepljiv tiganj na srednjoj vatri. Dodajte šećer i pecite, često mešajući, dok se šećer ne istopi i karamel ne obloži sve bademe – oko 6 do 8 minuta.
  2. Prebacite bademe na papir za pečenje da se ohlade. Izlomite ih na komade ako se zgrudvaju.
  3. Dresing: pomešajte sirće, med, limunov sok, dižon senf, beli luk, so i biber u velikoj posudi i umutite. Nalijte maslinovo ulje uz stalno mešanje dok se preliv ne sjedini.
  4. Sipajte rukolu sa prstohvatom soli i bibera u veliku činiju. Dodajte jagode, avokado, kozji sir, pistaće i karamelizovane bademe. Prelijte dresingom i dobro promešajte.
  5. Poslužite odmah i uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije