11.1 C
Belgrade
12.5 C
Zagreb
8.8 C
Sarajevo
19.04.2024.

Klasično osvežavajuće piće dobija zabavni cvetni obrt!

IZDVAJAMO

 

Jorgovani su napokon procvetali i to je znak da su sunčani dani tu da ostanu, a kako nam je ovo cveće jedno od omiljenih darova proleća, obožavamo da ih pored dekoracije doma, koristimo u salatama, slatkišima ali i u koktelima zbog opijajućeg mirisa i ukusa!

 

 

Piće koje najčešće naručujemo kada želimo da se osvežimo na sve većim temperaturama je svakako limunada, a danas smo poželeli da mirisne cvetove jorgovana uparimo sa ovim citrusnim napitkom i začinimo džinom za pravo uživanje na prolećnom suncu! Da biste dobili intenzivniju ljubičastu nijansu koktela, preporučujemo da iskoristite i kupine koje će mu, pored neverovatne boje, dati i savršenu dozu slatkoće.

 

 

SASTOJCI:

  • 200 g šećera
  • 250 ml vode
  • 2 šolje sveže ubranih svetića jorgovana (opranih)
  • sok od 8 velikih limuna
  • 150 g svežih ili zaleđenih kupina
  • 1 l filtrirane vode
  • 80 ml džina

 

 

PRIPREMA:

  1. Počnite tako što ćete napraviti jednostavan sirup od jorgovana. Dodajte 250 ml vode i 200 g šećera u malu šerpu i dovedite do laganog ključanja.
  2. Smanjite temperaturu i kuvajte dok se količina sirupa ne smanji na pola, mešajući svaka 2-3 minuta. Kada se smanji, isključite ringlu, dodajte cvetove jorgovana i promešajte da se sjedini. Pokrijte i ostavite jedan sat da se ohladi (što duže stoji sirup, intenzivniji je ukus jorgovana!).
  3. Procedite sirup kroz sitno sito u malu posudu i odvojite 30 ml za mešavinu sa kupinama.
  4. Dodajte ostatak sirupa u veliki bokal. Ostavite po strani.
  5. U šejkeru za koktele ili velikoj čaši pomešajte kupine i 30 ml sirupa. Procedite kroz sitno sito u malu posudu i ostavite po strani.
  6. Dodajte sok od limuna, vodu i džin u bokal. Mešajte da se sve sjedini i da se sirup potpuno rastvori. Probajte i prilagodite ukus, ukoliko je potrebno dodavanjem još limunovog soka ili vode.
  7. Da biste poslužili, napunite veliku čašu ledom i sipajte 15ml mešavine sirupa i kupina preko leda. Napunite čašu limunadom i ukrasite kriškom limuna i cvetovima svežeg jorgovana.
  8. Živeli!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije