Da li ste ikada probali slatke takose? Ovi ukusni slatki takosi sa jagodama nisu samo osvežavajuća i hranljiva poslastica, već su i veoma laki za pripremu, što ih čini savršenim desertom za svaku prolećnu zabavu.
Ukoliko volite tortilje, čizkejk i jagode, sigurni smo da će vam se dopasti ovaj recept za lagane voćno-kremaste takose. Hrskava takos školjkica punjena sveže mariniranim jagodama i ukusnom kokosovom kremom natopljenom kakaom, prelivena topljenom čokoladom – baš ovako zamišljamo raj za čulo ukusa! Jednom kada ih probate, zaljubićete se u njihovu jedinstevnu kombinaciju tekstura i ukusa!
SASTOJCI:
- 4 velike tortilje
- 2 kašike voćnog zaslađivača (kokosov šećer)
- 1 kašika agavinog ili javorovog sirupa
- 500g svežih jagoda
- 400ml slatke pavlake
- 1 kašičica kakao praha
- malo kokosovog ulja
PRIPREMA:
- Da biste pripremili takos školjkice, zagrejte rernu na 180°C. Isecite tortilje na ravnomerne krugove željene veličine, vodeći računa da ne budu premale.
- Stavite krugove tortilje na obložen pleh. Svaku sa obe strane poprskajte uljem i pospite šećerom.
- Kako biste dobili oblik školjke, iskoristite kalupe za mafine – okrenite ih naopako i između dva kalupa savijte pripremljene krugove tortilje. Ponovite postupak sa svih 10 krugova.
- Pecite školjke u rerni oko 6-7 minuta dok ne porumene i ne postanu hrskave.
- U međuvremenu, u činiji srednje veličine umutite slatku pavlaku mikserom oko 4-5 minuta dok se ne zgusne. Dodajte 1 kašičicu kakao praha i mešajte dok se ne sjedini.Po želji dodajte i ekstrakt vanile ili drugi ukus koji volite da kombinujete sa jagodama.
- Operite i isecite jagode na komadiće i prebacite u činiju. Dodajte 1 kašiku agavinog sirupa i promešajte.
- Izvadite tako ljuske iz rerne i pažljivo ih izvadite iz kalupa da se ohlade.
- Da biste sastavili slatke takose, dodajte šlag u školjkice, prelijte mariniranim jagodama i po želji topljenom čokoladom i listićima sveže nane.
- Uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest