31.3 C
Belgrade
27.8 C
Zagreb
28 C
Sarajevo
25.05.2022.

Volite musli za doručak? Budite maštoviti i napravite svoju domaću granolu!

IZDVAJAMO

 

Ukoliko ujutru nemate puno vremena za pripremu zdravog doručka, verovatno pripadate onima koji se najčešće odluče za instant ovsenu kašu ili granole u kombinaciji sa jogurtom ili mlekom.

 

 

Iako je obožavamo, kupovna granola često je puna šećera i raznih aditiva koji baš i ne idu u prilog našem zdravom načinu života. I zato ovog vikenda ne budite lenji, već maštoviti – napravite svoju domaću granolu i u toku radne nedelje nećete morati da razmišljate o doručku!

 

 

Jednom kada probate svoju domaću granolu nikada više nećete poželeti da jedete kupovnu, budući da je ova čokoladna granola puna preukusnih hranljivih sastojaka poput ovsenih pahuljica, iseckanog kokosa i badema, kakao praha, kokosovo ulja, javorovog sirupa, smrznutih maline i tamne čokolade.

 

 

Ovaj osnovni recept možete koristiti kao bazu i prilagoditi svojim ukusima dodavanjem  drugih orašastih plodova ili semenki, ali i drugim sušenim voćem. Jednom pripremljenu granolu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi i do 2 nedelje, a po želji je možete pripremiti sa jogurtom, mlekom i svežim voćem.

 

 

 

SASTOJCI: 

  • 220 g organskih ovsenih pahuljica
  • 50 g nezaslađenog iseckanog kokosa
  • 60 g iseckanih badema
  • 2 kašike visokokvalitetnog kakao praha
  • 60 ml otopljenog devičanskog nerafinisanog kokosovog ulja
  • 60 ml javorovog sirupa
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ¾ kašičice himalajske soli
  • 75 g komadića crne čokolade, poželjno sa najmanje 65% sadržaja kakaoa
  • 15 g liofiliziranih malina

 

 

PRIPREMA: 

  1. Zagrejte rernu na 160°C sa rešetkom u srednjem položaju. Standardnu tepsiju obložite papirom za pečenje i ostavite po strani.
  2. U velikoj posudi za mešanje pomešajte ovsene pahuljice, kokos, bademe, kakao prah, otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup, ekstrakt vanile i so. Mešajte smešu velikom kašikom kako biste bili sigurni da su svi sastojci uključeni i ravnomerno obloženi.
  3. Prebacite smešu u obložen pleh. Koristeći lopaticu ili kašiku, rasporedite u ravnomeran tanak sloj.
  4. Pecite 25 do 30 minuta, mešajući granolu na pola pečenja, dok ne bude lagano tostirana i mirisna.
  5. Izvadite tepsiju i ostaviteb da se potpuno ohladi (ovaj korak je veoma važan da se čokolada ne otopi i da liofilizovane maline ne postanu vlažne).
  6. Rasporedite komadiće čokolade na ohlađenu granolu. Vrhovima prstiju lagano izmrvite maline i pospite ih preko granole.
  7. Prebacite granolu u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte na sobnoj temperaturi do 2 nedelje.
  8. Prijatno!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije