9.3 C
Belgrade
6.2 C
Zagreb
5.5 C
Sarajevo
24.04.2024.

Čizkejk od crvenog grejpfruta i džina – osvežavajuća prolećna poslastica!

IZDVAJAMO

 

Ne samo da je njegova rubin crvena boja pravi prizor za oči, već je pikantno sladak i pomalo gorak ukus crvenog grejpfruta potpuno drugačiji od ostalog citrusnog voća, budući da može istovremeno da vas zasladi i osveži! 

 

 

Nema sumnje da se džin i grejpfrut sjajno kombinuju u koktelima, a to isto važi i za današnji recept za čizkejk! Iako je dodavanje džina u recpet samo opcija, moramo priznati da ovo alkoholno piće zaista oživljava ukus ovog deserta, čineći da posebnim i nesvakidašnjim!

Od cvetne esencije rendane kore grejpfruta, do svežeg soka ovog crvenog citrusa u želatinastom filu, ovaj recept za lagani i osvežavajući čizkejk morate isprobati već danas!

 

 

SASTOJCI: 

Za koru:

  • 200 g mrvljenog keksa
  • 100 g slanog putera, otopljenog

Za fil: 

  • 150 ml sveže ceđenog soka od grejpfruta
  • 1 ½ kašike želatina
  • 3 kašike džina
  • 375 g krem sira na sobnoj temperaturi
  • 2 kašike sitno rendane korice grejpfruta
  • 30 g prosejanog šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake

Za žele fil:

  • 200 ml sveže ceđenog soka od grejpfruta
  • 1 ½ kašike želatina
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike džina
  • nekoliko kriški grejpfruta za dekoraciju

 

 

PRIPREMA:

  1. Podnožje i stranice pleha sa dnom prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. U posudu pomešajte mrvljeni keks i otopljeni puter. Utisnite smešu u pripremljeni pleh i dobro pritisnite. Pecite šest minuta, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.
  3. Da biste napravili fil, u malu činiju sipajte dve supene kašike soka od grejpfruta, pospite želatin i ostavite da deluje pet minuta.
  4. Preostali sok od grejpfruta, šećer i džin sipajte u malu šerpu i zagrejte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. Pojačajte vatru i ostavite mešavinu da se krčka 4-5 minuta dok ne dobije izgled sirupa. Sklonite sa vatre i pomešajte sa želatin smesom. Ostavite sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Stavite krem sir i koricu grejpfruta u činiju. Umutite mikserom dok ne postane glatka i kremasta. Dodajte šećer u prahu i dobro promešajte. Postepeno i lagano dodajte ohlađeni sirup od grejpfruta i džina neprestano mešajući.
  6. U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku dok ne dobijete meke vrhove. Nežno umešajte u mešavinu krem sira dok se ne sjedini. Ovo prelijte preko ohlađene podloge od keksa i ostavite u frižideru najmanje tri sata.
  7. Da biste napravili žele preliv, stavite 2 kašike soka od grejpfruta u malu činiju i pospite želatinom. Ostavite da se razloži pet minuta. Preostali sok, šećer i džin stavite u malu šerpu i zagrejte na srednjoj vatri, mešajući da se šećer rastvori.
  8. Nastavite da zagrevate dok smeša ne proključa, a zatim sklonite sa vatre i umešajte želatinsku smešu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  9. Kada se sloj čizkejka stegne, nežno sipajte hladan žele na vrh. Ostavite u frižideru još najmanje 3 sata pre serviranja.
  10. Dekorišite kriškama grejpfruta!

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije