U susret proleću, beskrajno se radujemo prvim sunčevim zracima i vremenu provedenom napolju sa porodicom i prijateljima! Mi uveliko planiramo naš prvi izlet, a kako piknik ne može da prođe bez deserta, poželeli smo da isprobamo novi recept za kolač koji svi bez izuzetka vole!
Ako ste ikada uživali u našem receptu za mini čizjkejk zalogaje, danas vas očekuje nešto drugačija, ali podjednako ukusna verzija ove lagane poslastice bez pečenja i to u teglici! Za pripremu ovog osvežavajućeg voćnog zadovoljstva trebaće vam 30 minuta, kao i nekoliko poznatih sastojaka i slatkih malih tegli koje ste sačuvali od zimnice! Ovaj zabavan pojedinačni kolač u teglici takođe možete poslužiti kada nemate dovoljno vremena i ne želite da uključite rernu.
SASTOJCI:
- 30g neslanog putera, rastopljenog
- 100g mrvljenog keksa
- 240ml slatke pavlake
- 230g punomasnog krem sira, na sobnoj temperaturi
- 70g kristal šećera
- 30g pavlake, na sobnoj temperaturi
- 1 kašičica limunovog soka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- prelivi i dekoracija po želji
Predlog za preliv:
- 1 kašika kukuruznog skroba (gustina)
- 3 kašike tople vode
- 500g jagoda, oljuštenih i isečenih na pola
- kora i sok od 1/2 limuna
- 50 g kristal šećera
PRIPREMA:
- Pripremite 6 teglica od 220g i ostavite po strani,
- Kora: Otopite puter i dodajte ga u mrvljeni keks. Stavite po dve velike kašike u svaku teglu i ostavite da se kora stegne u frižideru.
- Fil: Ručnim mikserom ili mikserom umutite slatku pavlaku u čvrst sneg na srednjoj i velikoj brzini, oko 3-4 minuta.
- Koristeći ručni mikser ili mikser umutite krem sir, šećer, pavlaku, limunov sok i ekstrakt vanile na srednjoj brzini dok ne postane glatka i kremasta. Uverite se da nema velikih grudvica krem sira. Ako ima grudvica, nastavite da mutite dok ne postane glatko.
- U fil za čizkejk dodajte šlag i mešajte dok se sve ne sjedini. Ovo zahteva nekoliko laganih okreta lopatice.
- Na koru u teglice stavite par velikih kašika fila. Obavezno ostavite prostor za preliv.
Preliv: Umutite kukuruzni skrob i vodu dok se sav skrob ne rastvori. Stavite mešavinu kukuruznog skroba, zajedno sa ostalim sastojcima, u malu šerpu na srednju vatru. Silikonskom lopaticom mešajte smešu dok se kuva. Razbijte malo jagoda dok mešate.
Pustite da provri i ostavite da se krčka 5 minuta uz stalno mešanje. Posle 5 minuta sklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi. Smeša će se zgusnuti kako se bude hladila.
- Ako želite da čizkejk teglice poslužite ohlađene, ohladite ih najmanje 30 minuta pre nego što dodate preliv.
- Preporučujemo da dodate preliv prilikom serviranja ili do 2 sata unapred.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest