Crvene pomorandže, kivi i nar na podlozi od svežeg zeleniša, preliveni mrvljenim feta sirom i prelivom od limuna u salati?! Ko bi rekao da je pozna zimska sezona bogata ovako raskošnim voćem i povrćem?
Kombinacija boja i ukusa u ovoj salati donosi eksploziju čula u činiji, a pored toga današnji recept je veoma jednostavan za pripremu što ga čini savršenim za zabavu, brzi ručak ili elegantan dodatak večere. Lista sastojaka je kratka i prilagodljiva, tako da prilikom pripreme slobodno možete pustiti mašti na volju i praviti svoje kombinacije ukusa!
SASTOJCI:
Za preliv:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 60ml + 2 kašike belog vinskog sirćeta
- 1 kašika dijon senfa
- 3 kašike javorovog sirupa
- kora od pola limuna
- 3 kašike limunovog soka
- 1 kašika vode
- 4 čena mlevenog belog luka
- prstohvat soli + biber
Za salatu:
- 4 velike crvene pomorandže
- 4 kivija
- 1 veliki nar ili mala posuda bobica nara
- 1 veliki avokado
- 150g svežeg prolećnog zeleniša
- 80g mrvljenog feta sira
PRIPREMA:
- Napravite preliv: Dodajte sve sastojke za preliv u teglu. Zatvorite poklopac i protresite oko minut, dok se sve dobro ne sjedini. Ovo se može napraviti do 1 nedelje unapred i čuvati u frižideru.
- Pripremite voće: Ogulite pomorandže i kivi, a zatim ih narežite na kolutove. Narežite avokado (ako ga koristite). Očistite nar da izvdaite bobice.
- Sastavite salatu: Isperite i osušite zeleniš. Dodajte ga u činiju za serviranje, a zatim na njih ređajte kriške pomorandže, kivija i avokada. Preko pospite nar i fetu. Prelijte prelivom kada sve bude spremno za posluživanje.
- Prijatno!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest