Za sve ljubitelje morskih plodova danas donosimo sjajan recept za pesto škampe koji će oduševiti i najveće gurmane. Svestrani, prepuni ukusa i neverovatno kremasti, ovi škampi su sjajan obrok, bilo da ih služite odvojeno, uz testeninu ili pirinač!
Beli luk, limun i čeri paradajz ovom jelu dodaju neverovatnu kombinaciju ukusa, dok ga miks mleka i neutralne pavlake čini dodatno kremastim. Za pripremu preporučujemo da koristite domaći pesto, ali ukoliko nemate vremena za pripremu, možete koristiti i vašu omiljenu verziju pesta iz prodavnice.
Spremni za manje od 30 minuta, ovi pesto škampi ne samo da savršeno idu uz pirinač ili testeninu, već ih možete poslužiti čak i sa svežim i hrskavim sezonskim salatama!
SASTOJCI:
- 1 kašika neslanog putera
- 2-3 čena belog luka, mlevenog
- 80ml neutralne pavlake
- 80ml punomasnog mleka
- 500g očišćenih škampa, zamrznutih
- 200g čeri paradajza, prepolovljenih
- 1 kašika svežeg limunovog soka
- 50g parmezana
- 240 ml pesta
- svež bosiljak i parmezan, za dekoraciju
PRIPREMA:
- U velikom tiganju na srednjoj vatri istopite puter.
- Pomešajte mleko i neutralnu pavlaku u jednu posudu, i polovinu smese (80ml) dodajte u tiganj zajedno sa mlevenim belim lukom. Promešajte da se sjedini i lagano provri.
- Kada provri, dodajte škampe. Kuvajte 1 minut, a zatim dodajte čeri paradajz.
- Mešajte i kuvajte dok škampi ne budu skoro skuvani, ružičasti sa obe strane.
- Dodajte preostalu mešavinu mleka i pavlake (80ml), limunov sok i parmezan.
- Kuvajte 1 minut (škampi bi do ovog trenutka trebali biti potpuno skuvani. Ukoliko nisu, nastavite da kuvate dok ne postanu ružičasti.)
- Sklonite sa vatre, i dodajte pesto dok je sve još vruće.
- Poslužite kao samostalni obrok, ili uz prilog kuvane testenine ili pirinča.
- Po želji pospite svežim bosiljkom i parmezanom.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest