8.6 C
Belgrade
8.3 C
Zagreb
6 C
Sarajevo
25.04.2024.

Kada poželite nešto slatko, a zdravo, tu su domaće proteinske čokoladice!

IZDVAJAMO

 

Proteinske čokoladne pločice mogu biti savršena zamena za slatke grickalice za kojima često žudimo u popodnevnim časovima kada nas obuzme onaj dobro poznati osećaj umora i gubitka energije, ali one koje se kupuju u prodavnici obično su veoma skupe, posebno ukoliko su veganske!

 

 

Danas smo tu da vas uverimo da je priprema proteinskih čokoladica kod kuće zapravo prilično laka, a najbolje od svega je to što u njima nema konzervansa, veštačkih boja ili bilo kakvih „sumnjivih“ sastojaka. Iako ove pločice mogu izgledati kao čokoladno-dekadentni desert, one su zapravo prepune sastojcima koji su vam potrebni za jednu zdravu užinu.

 

 

Puter od kikirikija, urme i kokos čine ih mekanim, tahini im daje zemljani, orašasti ukus iz semena susama, dok im kikiriki i semenke suncokreta daju dubinu i hrskavost. Nećete morati da dodajete šećer, javorov sirup, ili bilo koji drugi zaslađivač budući da ih nakon prelivanja crnom čokoladom možete posuti sušenim malinama, suvim kajsijama ili drugim suvim voćem po izboru, ali podjednako su ukusne sa dodatkom seckanih pistaća, kokosa ili susama!

 

 

SASTOJCI:

  • 220g većih i sočnih urmi bez koštica
  • 80g sirovog oljuštenog kikirikija (možete ih prepeći ako želite)
  • 40g sirovih semenki suncokreta
  • 240g kremastog putera od kikirikija (ili bilo kog putera od orašastih plodova)
  • 65g tahinija
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • ½ kašičice morske soli
  • 50g iseckanog nezaslađenog kokosa

 

Za preliv:

  • 300 g otoplenje crne čokolade
  • Dodaci: Krupna morska so, sušene maline, seckani pistaći, suve kajsije, susam, seckani kokos i kakao zrna

 

 

PRIPREMA:

  1. Pomešajte sve sastojke osim kokosa u blenderu na najjačoj brzini, 3-4 minuta.
  2. Dodajte kokos i pulsirajte nekoliko puta kako bi se sjedinio sa smesom.
  3. Tepsiju 20×20 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu u tepsiju i rukama je lagano rasporedite i pritisnite.
  4. Zamrznite najmanje jedan sat (2 sata je idealno).
  5. Izvadite iz zamrzivača i isecite na pločice (smesa je dovoljna za 12 jednakih delova).
  6. Radite sa 6 pločica odjednom, a ostalih 6 vratite u zamrzivač dok ih umačete u čokoladu i posipate.
  7. Otopite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici ili u parnom loncu dok ne postane lepa i glatka.
  8. Svaku pločicu brzo umočite u čokoladu da se obloži sa svih strana, stavite na pleh obložen papirom prelijte željenim ukrasima.
  9. Prelijte i posipajte pločice brzo jer da će se vrlo brzo stegnuti dok su zamrznute.
  10. Ponovite isto sa preostalih 6 pločica koje se nalaze u zamrzivaču.
  11. Ostavite pločice u frižideru još jedan sat!
  12. Zasladite se bez griže savesti!

*Ove veganske proteinske pločice treba čuvati u frižideru, jer će tako ostati mekane i sveže. Možete da ih čuvate u frižideru zamotane u papir i ziplock vrećici i do mesec dana.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije