Kada pomislimo na Dan zaljubljenih, mislimo na ljubav, cveće, čokolade, sve nijanse crvene i ružičaste, i narav no romantičnu večeru za dvoje. Večera spremljena s ljubavlju zvuči mnogo primamljivije od rezervacije u restoranu koji biste delili sa desetinama drugih parova koji poput vas traže intiman trenutak romantike.
Ukoliko planirate da impresionirate svoju voljenu osobu uz večeru za dvoje, ali i dalje tražite savršen recept za ovu priliku, za danas smo vam pripremili jedan koji će savršeno ispratiti romantičnu temu, a to je savršeno pink pasta!
Da biste dobili pink testeninu ne trebaju vam posebni sastojci, samo dobra testenina i cvekla za intenzivnu ružičastu nijansu, koja je ujedno prirodna! Za ovo jelo možete koristiti bilo koju testeninu koju volite, bilo da su to rigatoni, fetuccini, pene ili špageti. Kako bi u ovoj testenini mogli svi da uživaju, odlučili smo se za veganski sos od indijskih oraha, sa malo limuna i belog luka.
SASTOJCI:
- 100g natopljenih sirovih indijskih oraha, oceđenih i ispranih
- 180ml vode
- 2 čena belog luka
- 1 mala crvena cvekla, oljuštena i isečena na kocke od 2,5 cm
- so po ukusu
- 80ml suvog belog vina
- 2 kašike svežeg limunovog soka
- 1 kutija vaše omiljene testenine (mi smo se odlučili za rigatoni)
- 80ml vode u kojoj je kuvana testenine
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 60ml bujona od povrća
- veganski parmezan za serviranje
PRIPREMA:
- Potopite indijski orah preko noći ili kuvajte ga 10 minuta
- Zagrejte rernu na 220°C. Prelijte cveklu maslinovim uljem, posolite i umotajte je u aluminijumsku foliju. Pecite 50-60 minuta dok ne omekša.
- U blenderu pomešajte ispran i oceđen indijski orah, vodu, pečenu cveklu, beli luk, limunov sok i so. Počnite dodavanjem samo nekoliko kockica cvekle dok ne dobijete željenu ružičastu boju. Blendajte na najjačoj brzini 2 minuta ili dok smesa ne postane glatka.
- Skuvajte testeninu i ostavite po strani. Sačuvajte 80ml vode u kojoj ste kuvali testeninu.
- Stavite veliki tiganj na srednju temperaturu, dodajte ružičasti krem sos i pustite da provri.
- Dodajte belo vino, pasta vodu i bujon od povrća i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zagreje. Probajte i prilagodite začine u ovom trenutku.
- Dodajte testeninu i mešajte dok se ne obloži sosom sa svih strana kako bi postala savršeno ružičasta!
- Pospite sa parmezanom i poslužite uz omiljeno rashlađeno rosé vino!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest