6.5 C
Belgrade
7 C
Zagreb
3.8 C
Sarajevo
19.04.2024.

Vila Pirogovo – Ekspresivna mešavina betona i dramatičnog dizajna u održivoj arhitekturi!

IZDVAJAMO

 

Smeštena usred guste borove šume, uz obalu ruske reke Kljasme, Vila Pirogovo, čiji dizajn potpisuje poznati holandski arhitekta Erick van Egeraat, predstavlja  beskompromisno savremen prostor za udoban i diskretan život.

 

 

Dizajnirana za klijenta koji je bio u potrazi za jedinstvenim mestom za život, kako tokom vrelih letnjih meseci, tako i u hladnom ruskim zimama, ova vila integriše svakodnevna iskustva svog prirodnog okruženja u svoj unutrašnji prostor, kroz poseban odnos prema prirodi i nekonvencionalan arhitektonski izgled.

 

 

Prvo što se primeti je niz kupolastih konstrukcija koje kao da vire iz zemlje. Napravljene od betona i stakla, ove dramatične kupole deo su spavaćih soba, a svaka od njih ima svoju individualnu vezu sa zajedničkim prostorijama kao što su dnevni boravak, trpezarija, biblioteka, bazen, terase i druge sobe za rekreaciju i odmor.

 

 

Široki zasvođeni plafon skriva ove zajedničke prostorije i spaja različite kupole u ​​kolektivnu izvajanu kompoziciju. Na ovaj način vila zadovoljava potrebe klijenta za jasnim razgraničenjem između privatnog i javnog prostora, a istovremeno prilagođava svoju veličinu lokaciji na kojoj se nalazi.

 

 

U dizajnu enterijera, živopisna upotreba prirodnog kamena, drveta i obilje prirodnog svetla naglašava odnos između enterijera i eksterijera. Ekspanzivni prozori kupola u privatnim prostorima i vijugavi krovni prozori duž zajedničkih prostorija osvetljavaju unutrašnje prostore prirodnim svetlom, kako tokom letnjih tako i tokom zimskih meseci.

 

 

Sa polovinom podzemnih prostorija i izborom visokoizolovane čvrste betonske konstrukcije za sve delove, uključujući i kupole, vila ima izuzetno nisku potrošnju energije. Visoka toplotna masa obezbeđuje odlične uravnotežene uslove tokom cele godine. Toplotna pumpa obezbeđuje podno grejanje i hlađenje, što omogućava potpuno održivu arhitekturu bez oslanjanja na bilo koji spoljni sistem.

 

 

Izuzetan kvalitet materijala i odlična izrada ove vile omogućavaju joj da se održi generacijama koje dolaze, što je čini savršenim primerom trajne i održive arhitekture.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Erick van Egeraat

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije