Crveni grejpfrut je naše omiljeno zimsko voće, jer u sebi nosi savršenu mešavinu slatkoće i gorčine, ima malo kalorija i puno prirodnog vitamina C kojeg u ovo doba godine uzimamo u neograničenim količinama!
Za one koji ne vole gorčinu grejpfruta, imamo predlog u vidu pečenog grejpfruta, budući da pečenje u rerni ističe njegovu slatkoću i sočnost, a dodavanje začina poput meda, vanile, kardamoma, ruzmarina i đumbira dodaje toplinu i udobnost ovoj zdravoj citrusnoj voćki. Sada zaista nemate izgovor da ne isprobate pečeni grejpfrut, a mi vam donosimo tri lagana recepta za pripremu ovog sočnog zdravog doručka ili užine!
SASTOJCI:
Pečeni grejpfrut sa medom, vanilom i kardamomom
- ½ grejpfruta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica meda ili javorovog sirupa
- ¼ kašičice kardamoma
- prstohvat soli
Pečeni grejpfrut sa medom, đumbirom i ruzmarinom
- ½ grejpfruta
- 1 kašičica svežeg đumbira, narendanog ili sitno iseckanog
- 1 kašičica meda ili javorovog sirupa
- prstohvat soli
- grančica ruzmarina
Pečeni grejpfrut sa toplim zimskim začinima
- ½ grejpfruta
- 1 kašičica svežeg đumbira, narendanog ili sitno iseckanog
- 2 prstohvata cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat kardamoma
- prstohvat soli
PRIPREMA:
Za sve recepte:
- Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje. Isecite grejpfrut na pola. Stavite ih na pleh za pečenje.
Pečeni grejpfrut sa medom, vanilom i kardamomom:
- Pospite grejpfrut kardamomom i solju, prelijte medom i ekstraktom vanile.
- Pecite 17 minuta.
Pečeni grejpfrut sa medom, đumbirom i ruzmarinom:
- Iseckajte đumbir na sitno koliko želite, pospite na grejpfrut, zajedno sa malo soli.
- Prelijte medom i na vrh stavite grančicu ruzmarina.
- Pecite 17 minuta. Uklonite ruzmarin pre jela.
Pečeni grejpfrut sa toplim zimskim začinima:
- Naseckajte đumbir na sitno koliko želite i pospite na grejpfrut
- Dodajte cimet, muškatni oraščić, kardamom i so.
- Pecite 17 minuta.
- Uz malo jogurta i granole ova kombiancija postaje još ukusnija!
- Uživajte u zdravom obroku!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest