14.6 C
Belgrade
12.3 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
29.03.2024.

Zasladite ovaj snežni zimski dan minijaturnim čokoladnim zalogajima!

IZDVAJAMO

 

Kada zimski ukusi postanu teški i preslatki, za promenu biramo da napravimo brzi i lagani čokoladni desert sa osvežavajućim voćnim notama, a svi dobro znamo koliko se tamna čokolada dobro kombinuje sa raskošnim ukusom maline!

 

 

Kada klasičnoj bazi od tamne čokolade dodate ekstrakt maline, liofilizovane (sušene) maline i čokoladni čips, dobijate kremasto slatko-kiselu poslasticu čiji se bogati ukus čokolade savršeno dopunjuje sa suptilnim elementom crvenog voća!

 

 

Razlog zbog kojeg predlažemo da koristite zamrznute liofilizovane maline umesto svežih je taj što kada se osuše zamrzavanjem, ukus maline postaje koncentrisaniji, a to je upravo ono što nam je potrebno u ovom receptu. Takođe, upotrebom ovog liofilizovanog voća dobijamo ukus maline bez dodatne tečnosti koju bi dalo sveže voće.

 

 

SASTOJCI (za 64 komada):

  • 2 kašike neslanog putera
  • 50g nezaslađene čokolade za kuvanje
  • 400ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 300g poluslatkog čokoladnog čipsa
  • 1 kašičica ekstrakta maline

Za preliv:

  • zamrznute sušene maline, oko 3 kašike
  • mini poluslatki čokoladni čips, oko 3 kašike

 

PRIPREMA: 

  1. Obložite pleh od 20x20cm papirom za pečenje i ostavite po strani.
  2. Otopite puter i nezaslađenu čokoladu u šerpi srednje veličine sa nelepljivim slojem na laganoj vatri, mešajući lopaticom otpornom na toplotu kako biste bili sigurni da čokolada neće zagoreti.
  3. Sipajte zaslađeno kondenzovano mleko i mešajte da se sjedini. Pustite da se smesa malo zagreje, a zatim sipajte polovinu čokoladnog čipsa. Mešajte da se rastopi. Kada se delimično istopi, dodajte ostatak čokoladnog čipsa i mešajte dok se potpuno ne istopi, pazeći da stružete dno dok mešate. Dodajte ekstrakt maline i sklonite sa vatre.
  4. Sipajte čokoladnu smesu u pripremljeni pleh i zagladite vrh lopaticom. Na vrh stavite liofilizovane maline. Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte sitnim komadićima čokolade.
  5. Ostavite u frižideru dok se čokoladna smesa ne stegne. Kada se stegne isecite je na komade veličine zalogaja – oko 64 komadića.
  6. Poslužite nakon ručka, uz toplu kafu!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije